ЄБРР дав невтішні прогнози зросту економіки України

Вівторок, 25 листопада 2008, 17:30
 

Зростання української економіки в 2008 році сповільниться до 6%, а в наступному - до 1% у порівнянні з 7,6% 2007 року.

Про це йдеться в аналітичному звіті Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) "Доповідь про процес переходу 2008", що обнародували у вівторок, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Відповідно до звіту, інфляція в Україні в 2009 році залишиться на досить високому рівні - 20% (грудень до грудня).

"Економіка України страждає від сукупності низки факторів, що містять у собі кардинальне погіршення умов торгівлі, завдяки різкому одночасному падінню експортних цін на металургійну продукцію і збільшенню цін на газ, а також кардинальному погіршенню умов зовнішнього фінансування", - відзначила старший економіст ЄБРР Елізабетта Фальчетті.

Реклама:

За її словами, в умовах дефіциту ліквідності як на зовнішніх ринках, так і всередині країни, і гострої потреби в рефінансуванні в короткостроковій перспективі підтримка платіжного балансу буде залежати від низки факторів: допомоги МВФ і інших МФО, продовження довгострокових капіталовкладень в економіку України.

ЄБРР також прогнозує уповільнення зростання в Центральній Європі і країнах Балтії до 4,3% цього року і 2,2% у наступному в порівнянні з 6,3% 2007 року.

На його думку, економіки СНД і Монголії виростуть цього року на 7,3%, а в наступному - на 3,4%, тоді як рік назад їхній середнє зростання склало 8,5%.

У Південно-Східній Європі банк очікує зростання цього року до 6,5% з 6,2% у минулому, однак у 2009 він прогнозує уповільнення зростання до 3,1%.

Як повідомлялося, реальне зростання ВВП України в січні-жовтні 2008 року стосовно аналогічного періоду минулого року склав 5,8%, однак у жовтні було зафіксоване падіння на 2,1%, що стало першим негативним показником із серпня 2005 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: