НБУ вимагає, щоб банки звітували

Четвер, 13 листопада 2008, 18:21
 

Національний банк України (НБУ) вимагає від банків надавати розширену інформацію про розподіл іноземної валюти, що купується у нього.

"Розгорнуті заявки з покупки інвалюти, що подаються НБУ, з 13 листопада 2008 року повинні подаватися з конкретизацією мети й обсягу інвалюти, що купується в рамках установлених лімітів відкритої валютної позиції для забезпечення здійснення власних операцій", - вказується в листі НБУ.

У листі уточнюється, що мова йде про такі цілі як виплата депозитів, виконання зобов'язань за власними кредитними договорами, договорами гарантій, за зобов'язаннями перед іноземними інвесторами, на підкріплення готівкою пунктів обміну валют, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Така інформація повинна вказуватися в системі підтвердження угод Нацбанку й у ще більш докладному виді дублюватися по електронній пошті в департамент валютного регулювання.

Реклама:

"Банками повинні бути сформовані пакети документів, що підтверджують зазначені зобов'язання, для подальшого їхнього надання територіальним управлінням при проведенні ними перевірок цільового використання куплених у НБУ коштів в інвалюті", - підкреслюється в листі.

Як повідомлялося, ринковий курс гривні на міжбанку з початку поточного року знизився на 15,2% - до 5,8200 грн./дол., тоді як за 2007 рік він знизився на 0,2% - до 5,0540 грн./дол.

   Крім того, у листі відзначається, що покупка інвалюти банками для забезпечення виконання власних операцій у рамках встановлених лімітів відкритої валютної позиції може здійснюватися винятково при наявності зобов'язань у цій валюті, термін за якими настав, у тому числі на підставі касових заявок на підкріплення готівкою.

   Як і прогнозували банкіри, легальний бізнес на готівковому валютному ринку призвів до формування дефіциту її пропозиції й активізації чорного ринку.

На сьогодні на чорному ринку курс продажу валюти знаходиться на рівні близькому до 5,95-5,97 грн./дол., тоді як офіційний курс складає 5,78 грн./дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: