АМКУ виявив порушення щодо нових тарифів транспортників

Четвер, 13 листопада 2008, 14:12
 

Антимонопольний комітет України (АМКУ) виявив розбіжності в економічних показниках, закладених під час формування тарифів на проїзд в громадському транспорті Києва.

Як заявив виконувач обов'язків голови комітету Олександр Мельниченко, відповідні висновки передано міністерству економіки України, яке очолює створену урядом робочу групу з визначення підставності введення нових тарифів, повідомляється в прес-релізі АМКУ.

Висновки комітету стосуються затвердженої Київською міськдержадміністрацією вартості проїзду в міському метрополітені, тролейбусах, автобусах і трамваях.

Провівши аналіз, комітет встановив, зокрема, розходження в даних щодо пасажиропотоку, закладеного під час формування тарифів.

Реклама:

За інформацією міськдержадміністрації цьогорічний обсяг перевезень в наземному транспорті складає 599,6 млн. пасажирів, тоді як за даними Державного комітету статистики - 682,9 млн. Відсутність чіткого обліку перевезених пасажирів підтверджується і самим Головним управлінням цінової політики КМДА, офіційний лист від якого отримав комітет.

Водночас, комітет зафіксував, що до тарифів закладено суттєве зростання експлуатаційних витрат та інших статей видатків КП "Київський метрополітен" і КП "Київпастранс", йдеться в прес-релізі.

У порівнянні з 2007 роком зазначені витрати збільшено на 382,8 млн. грн. і на 386,6 млн. грн. Виявлено факт підвищення видатків на "інші операційні витрати" на 207% і 56,1% відповідно, а також включення КП "Київпастранс" видатків в 23,9 млн. грн. на статтю "фінансові витрати", якої раніше не було.

"Ці та інші виявлені економічні розбіжності мають бути врегульовані виключно за столом переговорів й на основі ретельного аналізу, здійсненого економістами і юристами. Тому ми внесли пропозиції міністру економіки та міністру транспорту з тим, щоб розширити склад робочої групи, включивши представників "Київпастрансу" та "Київського метрополітену", - зазначив Олександр Мельниченко.

В.о. голови комітету також поінформував, надіслав дані аналізу тарифоутворення міністерству транспорту і зв'язку, яке є головним регулятором в сфері перевезень.

Проте остаточні висновки з приводу запроваджених тарифів на проїзд в Київському міському транспорті зробить робоча група, засідання якої заплановано на 16.00 у четвер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: