Будівництво доріг позбавить Україну кризи

Понеділок, 10 листопада 2008, 10:45
 

В умовах кризи українську економіку може врятувати будівництво доріг.

Таку думку в інтерв'ю "Зеркало недели" висловив голова Державної служби автомобільних доріг України ("Укравтодор") Вадим Гуржос, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

За його словами, дорожнє будівництво призведе до пожвавлення дорожнього машинобудування, індустрії будівельних матеріалів, інтенсифікації перевезень, більшої мобільності трудових ресурсів.

"Створюється маса нових робочих місць - до десятків тисяч на кожен мільярд доларів інвестицій. Зростають доходи зайнятих у цій галузі, а виходить, і їхня купівельна спроможність. Це, у свою чергу, підтримує легку промисловість, сільське господарство, сферу послуг", - пояснив голова "Укравтодору".

Реклама:

Також, на думку Гуржоса, завдяки дорожньому будівництву знизиться собівартість перевезення сировини і товарів, збільшиться витрата палива і мастильних матеріалів. Крім того, додав він, нові дороги посприяють розвитку туризма.

При цьому Гуржос послався на досвід інших країн - Німеччини, США, Японії, Індії і Китаю. За його словами, у розвинених країнах на дорожнє будівництво витрачається 3-5% ВВП.

Будувати дороги будуть за рахунок кредитів і податку на розкіш - голова "Укравтодору"

"Залучення приватних інвестицій і комерційних кредитів сьогодні стало проблемою. Ситуація ця, схоже, збережеться і в найближчі роки. Тому залишаються два джерела - кредити міжнародних фінансових організацій (ЄБРР, МБРР), а також бюджетне фінансування", - сказав він.

Гуржос також повідомив, що 10 млрд. грн. на дорожнє будівництво повинні бути виділені із спецфонду держбюджету.

"За рахунок економії, відмова від деяких соціальних програм й інших непопулярних заходів - того, що називається "затягти паски", - можна викроїти ще близько 20 млрд. грн. Це приблизно ті обсяги коштів, що можна реально освоїти протягом року за поточними проектами", - додав керівник "Укравтодору".

Також, за словами Гуржоса, висока зворотність дорожнього будівництва дозволяє державі виділяти на нього кошти за рахунок дефіциту бюджету.

Крім того, для залучення інвестицій на будівництво доріг "Укравтодор" пропонує внести зміни до податкового законодавства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!