Світові ринки падають в очікуванні дій влади

Середа, 8 жовтня 2008, 13:09

Федеральна резервна система США вирішила виступити в ролі кредитора для банків, що випробують гострий нестаток у ліквідності, а також дала зрозуміти про готовність знизити ключову процентну ставку на тлі самої масштабної фінансової кризи з часів Великої депресії 1930-х років, повідомляє агенство "Рейтерс".

Американський фондовий ринок  пережив п'ятий день падіння, причому сильніше всього дісталося фінансовому секторові. Лідером зниження стали акції Bank of America Corp, що напередодні повідомив про намір зробити додаткову емісію акцій на $10 мільярдів. Інвестори злякалися, що іншим банкам може також знадобитися залучати капітал.

Британський уряд у середу вранці повідомив про намір надати банківському сектору країни, як мінімум 200 мільярдів фунтів для забезпечення кредитування в середньостроковій перспективі. Цей план побачив світло на п'ять днів пізніше прийняття аналогічного закону в США, відповідно до якого на допомогу банкам буде виділено $700 мільярдів.

Глава ФРС США Бен Бернанке заявив, що американська економіка серйозно постраждала в результаті фінансової кризи,  і що інфляційні ризики знизилися завдяки падінню цін на нафту та інші види сировини.

"У світлі цих подій Федеральна резервна система повинна вирішити, наскільки адекватною є її нинішня грошово-кредитна політика", - сказав Бернанке.

ФРС США також зважилася на ряд безпрецедентних мір, призначених для наповнення кредитних ринків ліквідністю: крім збільшення обсягів кошт, пропонованих ринкові на термінових аукціонах (Term Auction Facility, TAF), вона запустила програму викупу комерційних паперів(Commercial Paper Funding Facility, CPFF).

Фондовий ринок знижується, у той час як держоблігації США і золото ростуть у ціні, приваблюють інвесторів своєю надійністю.

Індекс S&P 500 утратив у вівторок шість відсотків. За п'ять днів він опустився на 15 відсотків, що стало найбільшим зниженням з 1987 року.

Японський біржовий індикатор індекс Nikkei утратив майже чотири відсотки вже на початку торгів середи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!