Українська електроенергія для Молдови дорожчатиме

Середа, 8 жовтня 2008, 10:20
 

Україна має намір підвищити тарифи на електроенергію для Молдови до рівня тарифів для країн Східної Європи в 2009 році.

Про це в Одесі журналістам повідомив заступник міністра палива й енергетики Володимир Лучников, відповідаючи на запитання про те, як довго Україна буде продовжувати експорт електроенергії в Молдову, передає агентство "Українські новини".

"Ми продовжуємо експортувати електроенергію в Молдову, оскільки нам дісталася спадщина від СРСР у вигляді єдиних високовольтних ліній. Працювати окремо від Молдови по високовольтних мережах ми не можемо. Молдова - тим паче. Вона залишиться просто без генерацій", - сказав Лучников.

Він додав, що, експортуючи електроенергію, Україна виконує раніше досягнуті домовленості: експортує щомісяця 200 млн. кіловат/година.

Реклама:

Однак, за словами Лучникова, зараз відпрацьовані стадії з підвищення ціни на електроенергію, яка поставляється до Молдови.

"Ціни назвати не можу. Це - комерційні інтереси відповідних компаній. Можу сказати, що це підвищення дуже значне і воно планується не тільки цього року, а й на наступний рік", - сказав Лучников.

Він пояснив, що ціна електроенергії для Молдови була низькою всі 15 років незалежності України, тому що це історично склалося з того часу, як в Україні була велика заборгованість за спожиту електроенергію, а Молдова платила живими грошима.

"Тривалий час ми не могли вирішити питання ціни через залежність півдня Одеської області від мереж Молдови. Сьогодні ця загроза знята. Наступного року ціни зрівняються на Молдову із Східною Європою", - сказав Лучников.

Як пояснив Лучников, якщо з будь-якої причини Молдова відключить Одеський регіон від своїх мереж, то введені в лад високовольтні лінії "Болград-Буджак-Ренф" і " Арциз-Болград" дадуть змогу підключити живлення півдня регіону від українських мереж.

Як повідомляло агентство, енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" ввела в експлуатацію високовольтні лінії електропередач "Болград-Буджак-Рені" і "Арциз-Болград".

25,01% акцій "Одесаобленерго" належить Фонду державного майна й управляються Національною акціонерною компанією "Енергетична компанія України", 44 % - товариству з обмеженою відповідальністю V.S. Energy International Ukraine, 11,16% - V.S. Energy International N.V (Нідерланди), 5, 41% - Foster Group Management (Багамські острова), інше - іншим юридичним і фізичним особам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!