Раді Нацбанку варто грати за правилами

Четвер, 23 жовтня 2008, 11:14
 

Лобіювання галузевих інтересів або інтересів окремих підприємств неприпустимо в рамках діяльності Ради Нацбанку України (НБУ).

Про це заявив голова Нацбанку Володимир Стельмах на прес-конференції журналістам в середу.

За його словами, на сьогоднішній день "немає ніякого конфлікту" правління центрального банку з Радою, але спроби реалізації подібних протекціоністських дій можуть призвести до його виникнення, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

"Представницький мандат, коли він поєднується з бізнес-діяльністю - провокує труднощі", - пояснив ситуацію Стельмах.

Реклама:

Як повідомлялося, 21 жовтня керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький заявив, що Раду НБУ доцільно ліквідувати, оскільки ії діяльність упереджена і заполітизована.

Відповідно до діючого закону про Нацбанк, Рада НБУ є керівним органом центрального банку поряд із правлінням. Рада НБУ може надавати рекомендації правлінню, а також застосовувати відкладене вето на рішення правління.

Навесні поточного року відкладене вето було накладено на рішення правління про зміцнення офіційного курсу гривні до 4,85 грн./дол. з 5,05 грн./дол. (на якому він утримувався з квітня 2005 року), однак правління НБУ перебороло вето Ради и підтвердило своє попереднє рішення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!