Яценюк радить закрити валютні мийки

Понеділок, 20 жовтня 2008, 14:26

Глава Верховної Ради Арсеній Яценюк критикує дії Нацбанку влітку цього року, коли був підвищений курс гривні.

Таку думку він висловив в інтерв'ю "Экономическим известиям".

"Було неправильно зроблене,- коли навесні курс опустили до 4,65 грн./дол., а міжбанк упав до 4,55 грн./дол. У нас на раді Нацбанку була з цього приводу дискусія: я усім доводив, що у вересні курс буде 5,12 грн./дол. Було багато свідків. Коли це сталося, мене запитали: ти що, знав? Я відповів: ні, просто був упевнений", - сказав Яценюк.

На його думку, Нацбанк мав підняти планку до 4,8 грн./дол. і купувати усе, що йде. "Я говорив: порівняйте стан платіжного балансу рік назад і зараз і зробіть прогноз на 2009 рік. Купуйте все", - відзначив екс-міністр економіки.

"Ви не зупините інфляцію ревальвацією. Це маячня сивої кобили. Навіть у розвиненій економіці є шестимісячний лаг між застосуванням монетарних методів стримування інфляції й інфляційним результатом. А в нас на це йде 12 місяців. Тому, як можна було зупинити інфляцію за два місяці, поки в нас був курс 4,8 грн./дол.?", - здивувався Яценюк.

"Це вплинуло на істотне збільшення імпорту. Ми ревальвацією створили собі черговий головний біль. Зараз експорт ліг - у силу не внутрішньої, а світової кон'юнктури. Зате імпорт ми простимулювали", - відзначив він.

Реклама:

Яценюк також підкреслив, що на валютному ринку ні в якому разі не можна робити те, що передбачено постановою Нацбанку.

"А саме: проводити валютні інтервенції в залежності від того, з якою метою купується валюта,- під так званий критичний імпорт. Це зруйнує цілісність валютного ринку. Не справа Нацбанку визначати критичний імпорт. У вас потреба у валюті - підтримуйте курс", - заявив Яценюк.

"Інша справа, що потрібно закрити "мийки" і перекрити відтік капіталу під ліві контракти. Це усе зроблено, як і 2004 року. Але тотально переводити валютний ринок у ручний режим поки немає підстав", - заявив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!