"Нафтогаз" готує заправочний бізнес під приватизацію?

Середа, 15 жовтня 2008, 12:16
 

НАК "Нафтогаз України" готується виділити свій заправочний бізнес в окрему структуру - дочірнє підприємство "Укравтогаз".

Експерти називають це першим кроком до можливої тіньової приватизації цього грошового бізнесу, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Міністерство палива і енергетики вирішило у НАК "Нафтогаз України" створити дочірнє підприємство "Укравтогаз" для продажу зрідженого газу, йдеться у розпорядженні Міністерства №10/3138 від 8 жовтня.

Зараз "Нафтогаз" володіє 89 газонакопичувальними компресорними станціями, якими управляє його дочірня компанія "Укртрансгаз". Щомісячний доход мережі, згідно з фінансовим планом "Укртрансгазу", складає близько 60 млн. грн.

Реклама:

У Міністерстві говорять, що підстави для створення "Укравтогазу" з'явилися після того, як 27 серпня уряд прийняв ухвалу №794, що надає Мінпаливенерго право оптимізувати структуру НАК, пише видання.

У "Нафтогазі" вважають, що виділення мережі газових заправок в окрему компанію поліпшить їх роботу. "Це дозволить вирішити проблему дефіциту палива на заправках", - впевнений голова правління "Нафтогазу" Олег Дубина.

Раніше в компанії відзначали, що до цих пір мережа керувалась неефективно: продажі газу на заправках НАК за п'ять років виросли всього на 39%, тоді як у конкурентів - більш ніж вдесятеро.

Вперше пропозиція виділити заправочний бізнес "Нафтогазу" в окрему структуру прозвучала на нараді уряду 5 лютого. Але створення "Укравтогазу" довелося відкласти: на початку березня член комітету Верховної Ради з ПЕК Андрій Селіваров (Партія регіонів) звернувся до Генпрокуратури, СБУ, РНБО і ФДМ з вимогою перевірити його законність.

На думку депутата, якщо мережа опиниться на балансі окремого підприємства, то зможе бути приватизована в ході банкрутства. Зараз же вона знаходиться на балансі "Укртрансгаз" і її банкрутство заборонене законом "Про трубопровідний транспорт".

Селіваров має намір оскаржити формування "Укравтогазу" і на цей раз: він ініціює розгляд даного питання на засіданні РНБО.

"Розпорядження про створення компанії було підписане в поспіху: в день, коли Президент розпустив Верховну Раду. З початку вересня у зв'язку з фінансовою кризою кредиторська заборгованість заправного бізнесу "Нафтогаз" виросла майже вдвічі, приблизно до 60 млн. грн.", - вважає народний депутат.

Але навіть якщо "Укравтогаз" буде створений, рішення може бути відмінене у разі зміни уряду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: