Україна й Білорусія будуть збирати трактори разом

П'ятниця, 10 жовтня 2008, 11:01
 

Власник "Укравтозапчастини" Петро Порошенко буде виробляти трактори "Білорус" з Мінським тракторним заводом.

Як повідомляє видання "Комерсант-Україна", "Укравтозапчастина", що належить Петру Порошенко, і Мінський тракторний завод створюють спільне підприємство з виробництва тракторів "Білорус".

Якщо зараз в Україні виробляється 3-4 тис. таких тракторів, то потужності нового підприємства складуть 10-12 тис. одиниць на рік. Парк сільгосптехніки в країні сильно зношений і має потребу у відновленні 40 тис. тракторів на рік, тому навіть відкриття нового підприємства не покриє існуючий попит, відзначають експерти.

Про те, що Україна й Білорусія домовилися про створення спільного підприємства із збирання тракторів "Білорус" в Україні, у вівторок повідомив перший заступник прем'єр-міністра Білорусії Володимир Семашко.

Реклама:

Зараз складанням цих тракторів займається київський завод "Ленінська кузня" (очікуваний обсяг виробництва цього року - 3,6 тис. одиниць). Потужності нового складального виробництва складуть 10-12 тис. тракторів на рік. Вартість такого заводу може досягти 100 млн. дол. за ступенем локалізації продукції більше 50%, сказав аналітик Gainsfort Research Олексій Неврода.

За словами заступника комерційного директора компанії Віктора Плахотного, підприємство розміститься на 8 га в Березані під Києвом, де вже придбана земельна ділянка.

"Ми близько шести років збираємо трактори, але на умовах ліцензійного договору. Зараз білоруси готові інвестувати у спільне підприємство",- розповів він.

Експерти відзначають зростання сільськогосподарського ринку, разом з яким буде зростати й попит на спецтехніку.

"За останнім часом активно розвивається сільськогосподарська сфера. Такі комерційні компанії, як "Мироновський хлібопродукт", "Астарта" або "Укррос" активізують свою діяльність із залучення інвестицій у сільське господарство й виробництво сільгосптехніки, оскільки самі займаються обробкою сільгоспугідь",- відзначив пан Неврода.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: