Проект бюджету-2009 збільшили на 100 млрд. грн.

Вівторок, 9 вересня 2008, 11:22

Кабінет Міністрів у понеділок пообіцяв збільшити у 2009 році видатки зведеного бюджету майже на 100 млрд. грн. і втримати інфляцію на рівні 9,5%.

Однак такий прогноз не враховує очікуваного підвищення цін на імпортний газ до 400 дол. за тисячу кубометрів, що робить його занадто оптимістичним, повідомляє видання "Комерсант Україна".

Експерти відзначають, що переговори щодо газу можуть затягтися до грудня, тому депутатам доведеться приймати бюджет з такими параметрами.

У понеділок міністр економіки Богдан Данилишин назвав основні параметри проекту держбюджету на 2009 рік, які були погоджені з міністерствами фінансів і праці й соціальної політики.

Реклама:

Доходи зведеного бюджету (включає держбюджет і місцеві бюджети) складуть 372,1 млрд. грн., видатки - 400 млрд. грн.

У порівнянні із зведеним бюджетом 2008 року доходи й видатки будуть збільшені на 92 млрд. грн. і 99,4 млрд. грн. відповідно.

Дефіцит бюджету не повинен перевищити нинішній показник у 2%. Вже у середу ці показники будуть винесені на засідання уряду, що повинен до 15 вересня направити бюджет до парламенту.

Міністр фінансів Віктор Пинзеник уточнив, що основна частина додатково отриманих доходів буде спрямована на підвищення соціальних стандартів: зарплати збільшаться на 32%, пенсії - до 20%, а мінімальна зарплата вперше зрівняється з мінімальним прожитковим мінімумом (для працездатних він складе 770 грн., непрацездатних - 568 грн.).

У той же час Кабмін очікує невелику "амбіційну" інфляцію - 9,5% і помірні темпи зростання ВВП - 6%. На думку Богдана Данилишина, на розвиток економіки будуть впливати підвищення світових цін на енергоресурси й метал, збільшення грошової маси й приток іноземних інвестицій у 10,5 млрд. дол. У номінальному вираженні ВВП вперше перевищить 1 трлн. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: