Туркменський газ обійдеться Україні у 350-360 дол.

Понеділок, 28 липня 2008, 11:22

Російська компанія "Газпром" підписала угоду про принципи ціноутворення на туркменський газ.

З 2009 року його ціна для Росії буде розраховуватися на базі європейських та українських цін і зросте з нинішніх 140 дол. за тисячу кубометрів до 225-295 дол.

Таким чином, пише видання "Комерсант-Україна", ціна на газ для України може виявитися нижчою, ніж очікувалося - 350-360 дол. за тисячу кубометрів.

Видання пише, що, за словами високопоставленого чиновника, угоди про принципи ціноутворення передбачають різну базу для розрахунку формули ціни.

Реклама:

В першому випадку базовою вважається "суміш" середньоєвропейської оптової ціни на газ, цін на внутрішньому ринку України й на півдні Росії в рівних пропорціях, тобто по 33% - за попередні шість місяців.

У другому варіанті цінова база складається з оптових цін на газ у Європі та Україні у співвідношенні 50 на 50. Із цієї базової ціни, пояснив співрозмовник, віднімаються операційні витрати на транспортування та "вводяться численні коефіцієнти".

На думку директора газотрейдингової компанії "Об'єднана газова група" Данила Шевельова, за таких умов туркменський газ для України стане у 350-360  дол. за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!