Міністерство фінансів реформує податкову систему до 2018 року

П'ятниця, 25 липня 2008, 10:40

Мінфін оприлюднив "Стратегію реформування податкової системи", на основі якої буде розроблено Податковий кодекс.

Це вже третій варіант податкової реформи. Попередні два було розроблено урядами Віктора Януковича і Юрія Єханурова (був лише проект).

Нова реформа повинна протривати до 2018 року й наблизити українську податкову систему до європейських стандартів, повідомляє видання "Комерсант - Україна".

Основними пунктами документу є скасування всіх податкових пільг і спрощення режиму оподатковування малого бізнесу, а також стягнення податку на прибуток із страхових компаній, торговців цінними паперами та інститутів спільного інвестування.

Реклама:

Скасування пільг Мінфін пояснило вимогами СОТ. Натомість малому бізнесу запропонують інші "форми держпідтримки": звільнення від ведення звітності та спрощену систему бухобліку. Попередня концепція пропонувала відновити пільги для вільних економічних зон та територій пріоритетного розвитку.

В чинній концепції ПДВ було запропоновано знизити з 2008 року - з 20% до 18%, а податок на прибуток зменшити з 25% до 20% вже до 2012 року. Міністр фінансів Віктор Пинзеник обіцяє знизити у 2011-2013 роках тільки податок на прибуток, але конкретних цифр не називає.

Це відбудеться лише у випадку "достатнього ресурсного забезпечення бюджету". У проекті стратегії Мінфін говорить і про поступове зближення податкового навантаження фізичних осіб (ставка прибуткового податку становить 15%) і юридичних осіб (податок на прибуток - 25%).

В Мінфіні впевнені, що Кабмін підтримає їхні пропозиції, і вже підготували законопроекти про скасування податкових пільг в енергозберігаючій сфері і збільшенні акцизів.

Джерело в Міністерстві говорить, що пільги будуть замінені держдотаціями. "Пільги - це непрозора і складна схема, на відміну від надання дотацій", - додає співрозмовник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: