Дефіцит житла в Києві становить близько 17 млн кв. м.

Понеділок, 9 червня 2008, 15:19

Дефіцит житла в Києві на сьогоднішній день становить близько 17 млн кв. м.

Про це повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" голова ради директорів девелоперскої компанії "XXI Століття" Лев Парцхаладзе.

"За нашими розрахунками, наприклад, у Києві існує дефіцит у розмірі близько 17 млн кв. м без урахування майбутньої міграції, з них платоспроможний попит становить близько 8,4 млн кв. м житлових площ", - сказав він.

При цьому Парцхаладзе відзначив, що сьогодні в Києві близько 30% старого житла вимагає зносу.

Реклама:

За даними експерта, найбільший платоспроможний попит на ринку житлової нерухомості спостерігається серед житла преміум і бизнес-класів, при цьому попит на житло цих класів значно перевищує пропозиція.

За даними компанії "XXI Століття", найбільшим попитом серед покупців користуються квартири бізнес-класу із середньою площею 100-150 кв. м, розташовані в "тихому центрі", а також квартири економа-класу.

       Відповідаючи на запитання агентства про подальшу цінову політику на ринку житла столиці, Парцхаладзе відзначив, що ціни на житло преміум і бізнес-класу в найближчі три роки не повинні істотно знижуватися. При цьому він додав, що стабілізація цін вимагає збільшення обсягів будівництва, а для цього необхідно впроваджувати більше прозору схему одержання дозвільної документації.

"Наприклад, потрібно проводити відкриті аукціони і конкурси проектів, щоб побільше проектів виносилося на ринок, щоб інвестор купував уже підготовлену ділянку, з готовими документами. Тоді можна було б значно скоротити строки реалізації проектів.

Адже зараз потрібно витратити до року, щоб оформити усі права на землю. Також необхідно спростити іпотечне кредитування; зарплати повинні видаватися офіційно, а не в конвертах", - відзначає експерт.

Коментуючи вплив підвищення кредитних ставок, Парцхаладзе відзначив, що це приведе до гальмування розвитку ринку нерухомості. "Що стосується великих професійних компаній, те все буде залежати від їхньої стратегії. Якщо вона ефективна - фінансовий голод ним не загрожує", - додав він.

Компанія "XXI Століття" провідний український девелопер, працює на ринку нерухомості з 1999 року.

З грудня 2005 року акції компанії котируються на Лондонській фондовій біржі (притягнуте $139 млн). У травні 2007 року компанія здійснила випуск євробондів і залучила $175 млн під розвиток проектів нерухомості в Україні.

Наприкінці травня 2008 року компанія розмістила за номіналом трирічні єврооблігації (Guaranteed Secured Notes) на $150 млн із прикладеними до них 1500 варіантами, кожний з яких надає право підписатися на 4 тис. звичайних акцій компанії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!