НБУ розробив тестову версію сполученої платіжної смарт-карти

Середа, 4 червня 2008, 15:48

Національний банк України (НБУ) розробив тестову версію сполученої платіжної смарт-карти на основі стандартів EMV і Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП) із соціальними і транспортними додатками.

Про це повідомив виконавчий директор НБУ з питань платіжних систем і розрахунків Віктор Кравец у ході конференції "Платіжна карта-2008", що 4-7 червня проходить у Києві, - зазначає "Інтерфакс Україна".

"На цьому тижні в НБУ йде робоча перевірка нового чипа. Це двоконтурний чип, що дозволить працювати як з контактної, так і з безконтакною карткою ... Це кобрендовий чип, чип, орієнтований на EMV стандарт, НСМЕП стандарт, що буде включати додатки, які дозволяють вирішувати соціальні функції...

Сьогодні готуються переговори з міжнародними платіжними системами... З ким будемо працювати - з Visa або  MasterCard - залежить від них", - сказав він.

Реклама:

Як підкреслив Кравец, така інтегрована платіжна карта повинна виготовлятися тільки в Україні. "Інтегрована карта буде виготовлятися тільки на території України, насамперед тому, що це буде пов'язане з персоналізацією, із захистом картки, і віддавати джерела захисту за межі України ми не можемо", - сказав він.

Він також відзначив, що НБУ стурбовано тим, що в цей час чипсові каркти складають тільки 3,9% загальної кількості.

"Магнітні карти дають дуже високий рівень шахрайства. Я розумію, що банки ховають цей показник...Я щодня бачу кількість скарг, які приходять у НБУ. Ні дня, щоб не було від трьох доп'яти скарг, а то і десятками приходять.

Ми занадто спростили правила видачі карток,...дуже спрощено підходимо до роботи з картками", - сказав він.

Членами платіжних систем є 132 українські банки.

НСМЕП - внутрішньодержавна банківська багатооемітентна платіжна система масових платежів, уведена в режим промислової експлуатації в 2004 р.

За даними НБУ, учасники НСМЕП у січні-березні 2008 року збільшили емісію національних платіжних карт майже на 5,6% - майже до 1,9 млн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: