КРУ звинувачує Нацбанк в інфляції

Понеділок, 23 червня 2008, 10:55

Керівник Головного контрольно-ревізійного управління Микола Сивульський звинувачує голову Національного банку України (НБУ) Володимира Стельмаха в розкручуванні інфляції в I кварталі 2008 року.

Як повідомляє "Лігабізнесінформ" , про це він заявив в інтерв'ю "УНІАН" .

"Він допустив зростання грошової маси в I кварталі більшими темпами, ніж це було в 2007 році, і саме він повинен взяти на себе відповідальність за інфляцію", - заявив чиновник.

За даними Сивульського, за I квартал 2008 року об'єм грошової маси збільшився на 8,5% - до 429,2 млрд. грн., у той час як за аналогічний період 2007 року - на 8,1%, і під кінець року її об'єм був 396,2 млрд. грн. (на початку 2007 р. - 256,2 млрд. грн.).

Реклама:

"Так яку антиінфляційну політику здійснював Нацбанк? Нічого подібного, він розганяв грошову масу - він її (інфляцію. - ред.) накручував. От хто винний в інфляції - Нацбанк і його керівник, що допустив колосальний приріст грошової маси", - підкреслив керівник ГоловКРУ.

Він висловив припущення, що Президент Віктор Ющенко прекрасно знає реальні причини інфляції. "Віктор Андрійович був кращим банкіром у свій час, так що, він не знає, що є причиною інфляції в країні? Не знає, які важелі впливу є на інфляцію? Знає. Він знає, що гроші з'являються через банківську систему", - відзначив Сивульський.

При цьому він нагадав, що Стельмах у свій час заявив, що, піднявши зарплати і пенсії, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко "зірвала споживчий ринок". "Це звучало із трибуни Верховної Ради з вуст головного банкіра, а потім у той же день увечері це підхопив Віктор Андрійович Ющенко, після Стельмаха", - сказав керівник КРУ.

Він також відзначив, що тільки в квітні темпи зростання грошової маси в Україні впали.

Нагадаємо, за підсумками травня інфляція в Україні склала 1,3% у порівнянні із квітнем. Разом з тим, у порівнянні із травнем 2007 року індекс цін збільшився на 31,1%, з початку 2008 року - на 14,6%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!