Україна не може вирішити питання з поставкою олії в ЄС

П'ятниця, 20 червня 2008, 15:32

Україна поки не вирішила проблему з поставками соняшникової олії в Європейський Союз, яка виникла через виявлення в українській олії залишків нафтопродуктів.

Але переговори продовжуються, заявив генеральний директор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук у п'ятницю на прес-конференції в Києві, - повідомляє "Інтерфакс Україна" .

"Наша делегація зараз перебуває в Брюсселі, і, у принципі, можливо, сьогодні це питання буде врегульовано", - сказав Капшук.

Він підкреслив, що в процесі виробництва нафтопродукти потрапити в олію не можуть, припустивши, що це могло відбутися при його транспортуванні.

Реклама:

Директор асоціації відзначив, що на ЄС приходиться 50-60% експорту української соняшникової олії.

Агентство з безпеки харчових продуктів Іспанії (AESAN) 25 квітня поширило інформацію про виявлення в соняшниковій олії часток мінеральних і паливних мастил.

З метою безпеки AESAN наказало вилучити із продажу всю соняшникову олію, тому що не було відомо, у олію яких марок могли потрапити шкідливі домішки.

Пізніше, за даними Французького управління з питань конкуренції, споживання й боротьби з порушеннями якості, партія неякісної рослинної олії, імпортованої з України, була виявлена у Франції.

При цьому радіостанція "Німецька хвиля" з посиланням на експерта Єврокоміссії повідомляла, що близько 40 тис. тон соняшникової олії з України, які були вилучені із продажу санітарними службами Франції, Великобританії, Італії, Іспанії й Нідерландів, були забруднені навмисне.

Наприкінці травня Європейська комісія прийняла рішення не забороняти імпорт української соняшникової олії, але подальші його поставки в країни Європейського Союзу будуть проводитися на основі виданих сертифікатів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!