Київські будівельники відмовляються від прив'язки ціни до іноземних валют

Понеділок, 2 червня 2008, 18:21

У зв'язку зі зміцненням гривні, київський первинний ринок нерухомості відмовляється від прив'язки до іноземних валют.

"Київські забудовники в питанні ціноутворення практично повністю відмовилися від прив'язки до іноземних валют. Такий крок мотивований, насамперед, зміцненням гривні, що відбулося в останню декаду травня", - заявляє "Інтерфакс Україна" з посиланням на прес-реліз будівельно-інвестиційної компанії (БІК) " Київ-Житло-Інвест".

За даними аналітиків, "у порівнянні із квітнем, минулого місяця на 43% збільшилася кількість об'єктів, у яких ціна для покупця оголошується в гривнях".

На кінець травня на 23 об'єктах ціна для покупця була встановлена в доларах США. В 19-ти з них була прив'язка до діючого курсу НБУ, а в чотирьох - за фіксованим курсом, який був установлений самою компанією, - це 4,95 і 5,05 за $1.

Реклама:

"Реакція забудовників на ревальвацію гривні, а саме, швидкий перехід на національну валюту, прив'язка до нині діючого курсу НБУ, стали причиною незначного цінового спаду в гривневому еквіваленті: середня ціна на житло економ-класу знизилася на 0,8%, вартість житла бізнес-класу знизилася на 1,3%, а ціна на житло преміум-категорії зменшилася на 3,2%", - відзначається в аналітичному звіті компанії.

При цьому фахівці компанії відзначають, що минулого місяця в 16-ти з 154-х об'єктів, у яких велися продажі, ціни були переглянуті убік збільшення. Зі їхніми даними, у доларовому еквіваленті первинний ринок демонструє зростання. У порівнянні із квітнем, у травні середня вартість житла економ- і бізнес-класу збільшилася на 2,8%, а вартість квартир преміум-категорії зросла в середньому на 0,6%.

"У червні ситуація на первинному ринку Києва буде досить стабільною: можливі цінові коливання, як убік збільшення, так і убік зниження вартості в межах 1%. Різких цінових стрибків або спадів не передбачається", - прогнозують ситуацію на первинному ринку житла столиці аналітики компанії.

Група компаній " Київ-Житло-Інвест" заснована в 2001 році. Основні напрямки діяльності - проектування, будівництво житлових і офісних комплексів, інвестиції в будівництво, керування проектами, експлуатація житла й комерційної нерухомості.

Загальна площа проектів компанії перевищує 60 тис. кв. м. Основні реалізовані проекти: житловий комплекс преміум-класу "Введенський", житло-офісний комплекс бізнес-класу "Ботанік тауерз".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: