Світовий банк підтримує рішення Нацбанку зміцнити гривню

Понеділок, 2 червня 2008, 11:26

Світовий банк підтримує рішення Національного банку України про ревальвацію гривні.

Про це в інтерв'ю газеті «Зеркало недели» заявив старший економічний радник Світового банку Мартін Райзер.

«Якщо розглядати останнє рішення про ревальвацію гривні як початок руху в напрямі більшої гнучкості її обмінного курсу до долара, то ми, поза сумнівом, вважаємо це рішення правильним і підтримуємо його», - заявив він.

«Кілька зроблених нещодавно публічних заяв із боку представників Національного банку дають нам підстави вважати, що зміна офіційного курсу з 5,05 до 4,85 грн./дол. - це перший крок на шляху лібералізації процесу курсоутворення і переходу до режиму інфляційного таргетування, а не однократна зміна курсу з його подальшою фіксацією», - додав Райзер.

Реклама:

Крім того радник Світового банку наголосив, що Україні слід не тільки підтримувати, але і надалі зміцнювати незалежність Національного банку.

«Якщо судити за провідними і найуспішнішими економіками світу, котрі володіють найстійкішими у світі валютами, то практично скрізь центробанки, а саме: Федеральний Резерв у Сполучених Штатах, Європейський центральний банк - в єврозоні, Банк Англії або Банк Швейцарії, мають величезний імунітет від політичного впливу», - відзначив директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Пол Бермінгхем.

«Світовий досвід практично беззастережно підтверджує правило, що незалежні центральні банки значно краще виконують функції із забезпечення цінової стабільності, аніж ті монетарні інституції, що зазнають політичного впливу», - пояснив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: