Банки почали підвищувати ставки з виданих кредитів

Четвер, 19 червня 2008, 18:01

В останні дні тисячі українців одержали листи від своїх банків, у яких говорилося про те, що процентні ставки з вже взятих кредитів зросли.

Причому як на іпотеку, так і на кредитні карти, - пише газета "Сьогодні" .

У листах вказано, що це пов'язано з погіршенням економічної ситуації в країні, інфляцією та політикою НБУ, що підняв дисконтну ставку до 12%.

Причому, підняття ставок коливається від 1,2% до 8%. Найбільше постраждали власники кредитних карток. Наприклад, власники елітної Visa Gold в Universal Bank, які раніше мали 22%, тепер одержали 30%.

Реклама:

Заступник голови правління одного з банків Владислав Кравець розповів, що вже зараз до нього приходять люди, які постраждали від підняття ставок. "До нас прийшов клієнт із іншого банку, якому підняли ставку з іпотечного кредиту до 30% у гривні, і це при тому, що його кредит був забезпечений добротною нерухомістю в столиці. Зрозуміло: банку потрібні гроші, у нього проблеми з ліквідністю, і він змушує позичальників".

"Підвищення ставок кредитування та інші негативи пов'язані із цим наслідком - це класичний метод боротьби з інфляцією", - заявив економіст Міжнародного інституту перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: