Запорізькі машинобудівники стурбовані своїм майбутнім

Середа, 18 червня 2008, 15:06

Запорізькі машинобудівники ініціюють прийняття законодавчих змін для підвищення конкурентоспроможності продукції.

Власті Запоріжжя й області, а також керівники 18-ти запорізьких підприємств машинобудівної галузі мають намір ініціювати прийняття законодавчих змін, які могли б підвищити конкурентоспроможність виробленої продукції після вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ), - повідомляє "Інтерфакс Україна" .

"Ми повинні консолідувати зусилля, щоб створити рівні можливості для нашого виробництва з нашими закордонними колегами. Якщо в рамках СОТ ми не скористаємося своїм правом захистити свої інтереси, і не перешикуємо систему формування бюджету, то ми з вами пропадемо", - сказав на обговоренні перспектив розвитку галузі заступник голови правління корпорації "Укравто" Олег Папашев.

Практично всі учасники наради відзначали складнощі в роботі, пов'язані з оподатковуванням імпортного устаткування для модернізації виробництва.

Реклама:

Машинобудівники підкреслювали, що купуючи за кордоном нове обладнання, підприємства змушені відшкодовувати в бюджет досить великі суми, а це тягне недостачу коштів для розвитку виробництва, позначається на подорожчанні продукції.

Керівники підприємств вважають за необхідне введення санкцій за несвоєчасне відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) з боку держави.

Крім того, вони мають намір вимагати зменшення податків на фонд заробітної плати й відновлення можливостей розплачуватися за продукцію векселями.

Особливо актуальне це питання в цей час, тому що на експортно-орієнтованих підприємствах фіксується недостача оборотних коштів у зв'язку з падінням курсу долара.

Всі ці проблеми, на думку учасників наради, не дозволять конкурувати на рівні з виробниками Євросоюзу.

"Нерівність укладається в тім, що за рахунок податків, платежів і супутніх фінансових обтяжень збільшується собівартість продукту усередині України. Невигідно в Україні розвивати виробництво машинобудівної продукції, його дешевше зробити за межами України й увезти в Україну. У Євросоюзі податкове навантаження лежить не на виробнику, а на кінцевому споживачі", - відзначив Папашев.

За його словами, "ЗАЗ" уже почав роботу з формування основних змін, що стосується оподатковування, інвестиційної діяльності, розвитку виробництва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!