Україна має максимально використати преваги СОТ

Середа, 18 червня 2008, 11:55

Указ президента Віктора Ющенка про заходи, пов'язані зі вступом України до СОТ наблизить Україну до максимального використання переваг СОТ.

Так прокоментував зміст указу заступник глави секретаріату президента Андрій Гончарук, повідомляє "Українська правда" з посиланням на прес-службу секретаріату президента.

"Президент, який, відповідно до Конституції, представляє державу в міжнародних відносинах, доручив здійснити низку кроків, що мають бути забезпечені після того, як виконані всі формальні процедури щодо набуття членства в СОТ", - розповів він.

"Імплементація таких кроків наблизить Україну до максимального використання переваг та повного задіяння регуляторних механізмів СОТ", - пояснив Гончарук.

Реклама:

Він акцентував увагу на тому, що указ є ініціативою президента, спрямованою на активнішу інтеграцію до СОТ, повноправним членом якої Україна стала 16 травня.

Зокрема, уряду дано доручення внести пропозиції щодо складу делегації України для участі в переговорах у рамках Дохійського раунду розвитку СОТ, предметом яких є подальша лібералізація торговельного режиму між членами СОТ.

Президент також доручив Уряду внести пропозиції щодо відкриття Постійного представництва України при СОТ, яке може бути очолено або спеціальним дипломатичним представником, або послом України за сумісництвом.

Гончарук наголосив, що указ спрямований на підтримку діалогу із суспільством в цілому та бізнес-спільнотою зокрема щодо переговорів як у рамках Дохійського раунду розвитку СОТ, так і створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом.

"Бізнес не може залишатися не почутим. Це є необхідним для того, щоб у підсумку переговорів отримати найкращий результат", - переконаний Гончарук.

Указ передбачає, що в місячний термін має бути розроблений механізм інформування ділових кіл про норми і правила СОТ, створення загальнодоступної бази даних імпортних тарифів у державах-членах СОТ.

Невідкладно Уряд повинен створити механізм моніторингу впливу на українську економіку змін у зовнішньоторговельному режимі, які пов'язані із набуттям членства в СОТ, та щоквартально оприлюднювати ці дані.

Важливим каналом зв'язку із суспільством і бізнесом є передбачене указом створення періодичного друкованого засобу масової інформації, який спеціалізуватиметься на питаннях СОТ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!