Верховний Суд позбавив Ахметова контролю над "Дніпроенерго"

Вівторок, 8 квітня 2008, 11:58

Верховний Суд скасував рішення зборів акціонерів "Дніпроенерго" про збільшення статутного капіталу.

Таке рішення Верховний Суд прийняв у вівторок.

У такий спосіб суд задовольнив касацію ТОВ "Інвестиційна компанія "Бізнес-Інвест" (група "Приват") і залишив у силі рішення Запорізького суду про визнання недійсними всіх рішень зборів акціонерів "Дніпроенерго" від 27 серпня 2007 року, у тому числі про збільшення статутного фонду.

Акціонери "Дніпроенерго" у рамках виконання плану санації на зборах 27 серпня 2007 року вирішили збільшити статутний капітал на 52,1% - до 149,186 млн грн. Для цього вони затвердили проведення раніше схваленої попереднім урядом додемісії акцій для "Павлоградвугілля" і "Шахти "Комсомолець Донбасу", що входять до ДТЕК.

Реклама:

У результаті частка Національної енергетичної компанії "Енергетична компанія України" скоротилася з 76,04% до 50%+1 акції, тоді як ДТЕК одержав близько 44,28% акцій.

Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку зареєструвала цю емісію, однак її результати не були внесені до реєстру через конфлікт підприємства з реєстратором "Укрнафтогазом".

Формально у своїй фінансовій звітності "Дніпроенерго" вже вказує новий розмір статутного фонду.

У той же час новий уряд на чолі з Юлією Тимошенко заявляє про необхідність повернути статус-кво в розподілі акціонерного капіталу "Дніпроенерго" до зборів акціонерів 27 серпня минулого року.

Наприкінці березня НАК "ЕКУ" заявила про проведення зборів акціонерів, на яких вона зареєструвалася як власник 76,04% акцій, а також про зміну керівництва підприємства.

У той же час "Дніпроенерго" категорично спростовує факт проведення таких зборів, посилаючись на підтверджену ДКЦПФР відсутність реєстрації акціонерів і заборона суду.

ТОВ "Інвестиційна компанія "Бізнес-Інвест" на момент подачі позову володіло 257 акціями "Дніпроенерго" (0,00655%).

Госпсуд Запорізької області 1 листопада 2007 року відмовив цій компанії в задоволенні позову. Тоді "Бізнес-Інвест" оскаржив рішення у Запорізькому апеляційному господарському суді, який 21 грудня минулого року визнав рішення зборів недійсними.

Однак 25 січня Вищий господарський суд України скасував постанову Запорізького апеляційного господарського суду.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!