Рада НБУ розглядає можливість розширення курсового коридора до 4,9-5,3 грн/$1

Четвер, 24 квітня 2008, 11:52

Рада Національного банку України в четвер розгляне пропозицію, що надійшла раніше від членів правління Нацбанку, щодо розширення прогнозного коридора курсу гривні на 2008 рік із нинішніх 4,95-5,25 до 4,90-5,30 грн за 1 долар, повідомив голова ради Петро Порошенко.

"Наполягаємо, щоб була розширена не тільки нижня, але і верхня межа", - сказав він, передає Інтерфакс-Україна.

Офіційний курс гривні зміниться вслід за ринковими тенденціями, погоджується голова НБУ Володимир Стельмах.

"Безумовно, рух буде. І офіційного, і ринкового курсу. Якщо будуть реальні ринкові попит та пропозиція показувати, що треба рухатися так, то так і треба робити", - сказав Стельмах.

Реклама:

Як повідомлялося, НБУ утримує офіційний курс гривні на незмінному з весни 2005 року рівні 5,05 грн/$1. Затверджені Радою НБУ "Основні принципи грошово-кредитної політики на 2008 рік" передбачають, що в поточному році курс гривні не вийде за межі 4,95-5,25 грн/$1. Разом із тим, на внутрішньому міжбанківському валютному ринку країни курс гривні з початку року вже зміцнився на 3,2% - до 4,89 грн/$1.

Голова Нацбанку пояснив, що формування оптимального значення курсу вплине на ціни і заощадження.

"Внутрішні ціни для нас дуже важливі, тому що в нас імпорт перевищує експорт. Встановлення оптимального курсу дуже велику роль грає для внутрішніх цін, для їхньої стабілізації і зниження, а також для збереження наших попередніх заощаджень", - відзначив Стельмах.

При цьому, за його словами, світовий досвід показує, що дефіцит поточного рахунку платіжного балансу не завжди може розглядатися як вирішальний аргумент для відмови від ревальвації курсу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!