Українські банки втрачають ліквідність - S&P

Понеділок, 31 березня 2008, 18:39

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's заявляє про падіння ліквідності українських банків у зв'язку з істотним зростанням їхніх зовнішніх позик.

Про це повідомив директор S&P напрямку "суверенні рейтинги" Френк Гілл.

"Уникнути кризи ліквідності не можна. Вона вже настала", - вважає Гілл.

З його слів, зростання використання зовнішніх запозичень для фінансування зростання внутрішнього кредитування створює напруження в структурі бізнесу багатьох українських банків, породжує їхню сильну залежність від "апетиту" інвесторів на ризиковані вкладення (від чого залежить їхня готовність давати гроші в кредит).

Реклама:

Окрім того, така ситуація створює все помітніші диспропорції в економіці і є однією з причин зростання дефіциту рахунку поточних операцій України, що торік досяг 4,2% ВВП.

"Може бути, це й не дуже великий дефіцит порівняно з іншими країнами регіону, однак у 2008 р. він може збільшитися - особливо якщо впаде ціна на сталь", - підкреслює Гілл.

Нагадаємо, Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку побоюється зниження ліквідності українських банків у зв'язку з істотним зростанням їхніх зовнішніх позик.

Чисті активи українських банків на 1 січня 2008 становили 599,396 млрд гривень (на 1 січня 2007 - 340,179 млрд гривень).

Станом на 1 січня 2008, в Україні було зареєстровано 198 банків, 19 із яких перебували в стані ліквідації.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!