Експерти прогнозують уповільнення зростання цін на нафтопродукти

Четвер, 20 березня 2008, 15:19

Експерти консалтингової компанії United Petroleum Consultants (UPECO) прогнозують уповільнення росту роздрібних цін на світлі нафтопродукти до квітня.

Про це на прес-конференції в прес-центрі повідомив виконавчий директор компанії Сергій Куюн.

"Пік динаміки, пік росту цін ми вже пройшли - рекордну другу декаду березня, що продублювала динаміку другої декади на оптовому ринку (ріст - 5-7%). Тому я думаю, що в третій декаді ріст уповільниться", - сказав він

За підсумками моніторингу цін світового й внутрішнього ринків, UPECO констатує продовження нестабільності на провідних світових майданчиках: 13 березня на північному заході Європи бензин марки А-95 котирувався по 899 доларів за тонну, вартість дизельного палива досягла рівня 1030 доларів за тонну.

Реклама:

Оптовий і роздрібний ринки України були під впливом поступово зростаючих імпортних поставок за цінами першої декади березня, на яку й випав різкий ріст цін у світі.

У результаті оптові ціни на бензини зросли на 10%, на дизпаливо - в середньому на 8,5%, що призвело до високої динаміки росту роздрібних цін на автозаправних станціях.

Станом на 10 березня середня роздрібна ціна бензину А-95 становила 5,43 гривні за літр, станом на 19 березня вона зросла на 6,45% - до 5,78 гривні за літр.

"Ми очікували стабілізації світових цін у другій декаді березня, однак ринок знову пішов угору, що, безумовно, позначиться на внутрішньому ринку України", - зазначив Куюн.

Він прогнозує, що до квітня ціни на бензин А-95 і дизпаливо впритул наблизяться до позначки 6 гривень за літр, а у великих центрах споживання можуть перевищити її.

UPECO також констатує ризики можливої дестабілізації ринку нафтопродуктів у зв'язку з загрозою зупинки нафтопереробки Кременчуцьким нафтопереробним заводом (компанія "Укртатнфта", Полтавська область) через корпоративний конфлікт.

Як повідомлялося раніше, з початку 2008 року великооптові ціни на дизпаливо підвищились на 19,21%, бензин А-76/80 - на 26,68%, А-92 - на 22,12%, А-95 - на 22,05%.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!