Хорошковський готується за допомогою "чорноморського співробітництва" подвоїти надходження

Середа, 19 березня 2008, 11:59

Країни-члени Організації чорноморського економічного співробітництва погодилися провести з Україною переговори зі створення системи обміну митною інформацією.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

Це зробить неможливим заниження вартості товару при імпорті й завищення при експорті, що збільшить бюджетні надходження вдвічі, впевнені у Держмитниці. Втім, експерти вважають, що цей проект буде реалізований не раніше ніж через рік, посилаючись на досвід таких домовленостей із ЄС.

За словами глави Держмитниці Валерія Хорошковського, Україна хоче діставати від колег дані про код продукції, яка переміщається через кордон, її кількість і реальну вартість.

Реклама:

Поки, за словами Держмитниці, Україна має такі домовленості тільки з Молдавією і Росією: з молдавською митницею йде обмін даними на основі запитів, кількість яких перевищує "десятки тисяч", а російські митники пообіцяли до квітня 2008 року "відпрацювати спільну можливість використання технічної бази".

Пропозиція України більше стосується інших дев'яти членів ОЧЕС - Азербайджану, Албанії, Вірменії, Болгарії, Греції, Грузії, Румунії, Сербії й Туреччини. "Спільний контроль є дуже складним процесом, оскільки в кожної країни є свої юридичні процедури, тому це питання багато хто вважає краще не обговорювати", - сказав Хорошковський.

При цьому саме з Росією в України найбільший товарообіг: імпорт до України в 2007 році становив $19,831 млрд, експорт - $19,737 млрд.

При цьому експерти не заперечують, що активний обмін інформацією може початися лише через один-два роки. Вони наводять у приклад марні спроби України налагодити обмін статистичним митними даними з Євросоюзом, про що ще минулого року домовлявся з єврочиновниками прем'єр-міністр Віктор Янукович.

Європейська сторона досі не відреагувала на пропозицію України, незважаючи на те, що документ був переданий ще десять місяців тому.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!