У Колмойського звинувачують Тимошенко в намаганні контролювати "Укртатнафту"

Понеділок, 17 березня 2008, 13:23

Акціонери "Укртатнафти" звинувачують Юлію Тимошенко в спробі установити контроль над підприємством.

Про це в понеділок на прес-конференції заявив представник міноритарного акціонера "Укртатнафти" ТОВ "Корсан" Геннадій Корбан.

За словами Корбана, 14 березня до порядку денного зборів акціонерів були внесені зміни без узгодження з керівництвом компанії.

"Міністр палива й енергетики Продан показав не дев'ять питань порядку денного, а чотирнадцять, у тому числі питання про зміну глави "Укртатнафти". Держкомісія повідомила, що збори не відбудуться і що є рішення суду про незаконність зборів. Після цього міністр поговорив із кимось у сусідній кімнаті і заявив: "Я не чув, що говорить Держкомісія, і починаю проводити збори", - розповів Корбан.

Реклама:

Він підкреслює, що заява про те, що збори "Укртатнафти" переносяться на 18 березня, у приміщення НАК "Нафтогаз України", не відповідає дійсності.

"Я не можу обвинуватити прямо уряд Тимошенко в розв'язанні конфлікту. Можливо, навколо неї є комерційні структури, які втягують її в спроби встановити контроль над "Укртатнафтою" - такі як, наприклад, пан Пашинський", - сказав Корбан.

За його словами, наразі "Укртатнафта" охороняється внутрішніми військами.

"Якщо держава вирішила встановити контроль над "Укртатнафтою", вона має на це право, але потрібно робити це законно. Ми будемо звертатися в суди. У держави немає 61% акцій підприємства, є 43%, що належать "Нафтогазу України", і 18% спірних акцій, які були передані татарськими акціонерами в управління "Нафтогазу" без права голосу", - заявив Корбан.

Раніше повідомлялося, що збори акціонерів Кременчуцького нафтопереробного заводу (ЗАТ "Укртатнафта"), намічені на 14 березня, не відбулися через відсутність кворуму.

НАК "Нафтогаз України" з 2004 року керувала держпакетом акцій "Укртатнафти" у розмірі 43,054% статутного капіталу ЗАТ, що до цього перебували в управлінні ФДМ.

Українська сторона також протягом кількох років заперечувала правомірність передачі 18,296% акцій "Укртатнафти" двом компаніям - Seagroup International Inc. (США) і Amruz Trading AG (Швейцарія), дружнім ВАТ "Татнефть" (Татарстан, РФ).

ВАТ "Фінансова компанія "Укрнафтогаз", що веде реєстр акціонерів "Укртатнафти", наприкінці травня 2007 року списала з рахунків АБ "ІНГ Банк Україна" на користь "Нафтогазу України" 271,006 млн акцій ЗАТ (18,296% статутного капіталу), що належали Seagroup International і Amruz Trading.

Таким чином, "Нафтогаз України" консолідував 61,346% акцій "Укртатнафти".

ЛігаБізнесІнформ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!