Домовленості "Нафтогазу" і "Газпрому" не розв'яжуть протиріччя?

Четвер, 13 березня 2008, 18:28

Експерти Центру енергетичних досліджень вважають, що домовленості "Нафтогазу України" і російського "Газпрому" про нові умови поставок газу в Україну не містять комплексного вирішення україно-російських протиріч у газовій сфері.

Про це повідомив керівник центру Костянтин Бородін.

"Підписана угода не дає відповідей на питання: хто буде поставляти газ в Україну в 2008 році - компанія "РосУкрЕнерго" або "Газпром". Угода також залишає двозначне трактування цього питання - тобто буде предметом подальшого торгу між компаніями", - сказав Бородін.

Він нагадує, що другий пункт угоди визначає створення для роботи на внутрішньому ринку України дочірньої або афілійованої компанії "Газпрому", що зможе продавати середньоазіатський газ, який  закуповуватимуть у "Нафтогазу України", прямо українським промисловим споживачам.

Реклама:

Водночас, зі слів експерта, угода не визначає, тобто не відкидає, можливості самостійної закупівлі українською дочірньою компанією "Газпрому" газу російського походження безпосередньо в російського холдингу і його поставки українським споживачам у обхід "Нафтогазу України" і поза наданою квотою 7,5 млрд куб. м.

"З огляду на те, що регулювання ціни середньоазіатського газу перебуває у винятковій компетенції "Газпрому", не можна виключати, що в 2009 році ціна імпорту середньоазіатського газу перевищить ціну російського", - сказав Бородін, додавши, що в такий спосіб 100%-а дочірня компанія "Газпрому" дістане монополію на імпорт найбільш дешевого газу для споживачів України, а закупівля середньоазіатського палива "Нафтогазом України" виявиться недоцільною.

Крім того, експерт стверджує, що ціна закупівлі НАКом в "РосУкрЕнерго" російського газу в першому кварталі, названа в заявах для преси як 315 доларів за тис. куб. м, не зафіксована в угоді.

"Це означає, що названа ціна є неостаточною й може бути переглянута, або сторони підписали низку інших документів, які можуть містити додаткові, невигідні Україні умови", - зазначив Бородін.

Він додав, що так само в угоді не визначено статус закупівлі російського газу як товарного кредиту і не прописані умови й механізм повернення цього товарного кредиту "Нафтогазом України".

Угода, за даними Бородіна, не передбачає також строків проведення розрахунків за спожитий споживачами "Нафтогазу України" газ із постачальником, що залишає можливість повторення конфлікту між сторонами щодо строків оплати.

За підсумками переговорів 12 березня, "Нафтогаз України" і "Газпром" підписали угоду про розвиток відносин у газовій сфері.

За угодою, з березня до грудня 2008-го в Україну буде поставлений газ центрально- і середньоазіатського походження в обсязі не менше 49,8 млрд куб. м за ціною 179,5 долара за 1 тис. куб. м.

Покупцем газу на кордоні з Україною буде "Нафтогаз України".

Поставки середньоазіатського газу в січні-лютому в обсязі 5,2 млрд куб. м будуть повністю оформлені й оплачені за контрактами "РосУкрЕнерго" й "Укргаз-Енерго".

Із 1 квітня 2008 року дочірня або афілійована компанія "Газпрому" буде щорічно здійснювати прямі поставки газу промспоживачам України в обсязі не менше 7,5 млрд куб. м.

Окрім того, з огляду на технічний графік поставок середньо- і центральноазіатського газу і його відсутність у 1-му кварталі, "Нафтогаз України" оформить із "РосУкрЕнерго" контракт купівлі-продажу російського газу за базовою ціною 315 доларів за тис. куб. м, розрахунки за який можуть здійснити шляхом повернення відповідних обсягів газу.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!