"Газпром" погрожує відключити газ через відмову Тимошенко від спільного підприємтва

Середа, 27 лютого 2008, 09:46

"Газпром" знову погрожує обмежити постачання газу Україні з 3 березня, мотивуючи це затримкою з виплатою боргу України та її небажанням виконувати досягнуті президентами Росії й України домовленості про нову схему постачань.

Утім, джерело газети "Комерсант-Україна" у департаменті нафтової, газової й нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго упевнене, що суть проблеми не в боргу.

За словами співрозмовника видання, ультиматум "Газпрому" з'явився після того, як уряд Юлії Тимошенко вчергове відмовилося від спільного підприємства з монополією із продажу газу на внутрішньому ринку України.

"У п'ятницю була заява (першого віце-прем'єр-міністра України) Олександра Турчинова, а в понеділок "Газпром" зажадав пояснень. Йому сказали, що Україна проти створення такого СП", - розповів співрозмовник "Комерсанта".

Реклама:

У минулу п'ятницю Турчинов заявив, що уряд України затвердив план заходів для усунення посередників із газового ринку.

Відповідно до них, тільки НАК "Нафтогаз України" дістає право реалізовувати до 30 млрд куб. м. газу промисловим споживачам, тобто за найвищими цінами. Цього права позбавляються як ЗАТ "Укргаз-Енерго", так і майбутнє СП "Газпрому" і "Нафтогазу", що передбачалося створити до 14 лютого.

"Ми вважаємо, що немає необхідності створювати СП, щоб допомагати працювати на внутрішньому газовому ринку. "Нафтогаз" здатен самостійно все зробити", - сказав Турчинов.

По суті, боротьба між "Газпромом" і Тимошенко розгорнулася за $150-200 млн чистого прибутку на рік, які офіційно одержувало ЗАТ "Укргаз-Енерго", зазначає видання.

Директор центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що Тимошенко буде змушена підписати угоду про створення нового СП.

"Російську монополію цілком улаштовують досягнуті Віктором Ющенком і Володимиром Путіним угоди, і пані Тимошенко грає відразу на два фронти - проти Росії та Ющенка", - зазначає гендиректор "Об'єднаної газової групи" Данило Шевелєв, який вважає, що в прем'єра "немає шансів на перемогу".

Як відомо, у вівторок, 26 лютого, заступник голови департаменту з інформаційної політики "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що 3 березня монополія може скоротити постачання газу українським споживачам на 25%.

Офіційно в "Газпромі" необхідність обмежень пояснюють порушенням домовленостей, досягнутих 12 лютого президентами Росії та України. Йдеться про затримку виплати заборгованості України перед "Газпромом" і підписання нової угоди монополії з НАК "Нафтогаз України" (з початку року газ у країну постачається без контракту).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!