Порошенко: Одними монетарними заходами інфляцію не подолати

Вівторок, 26 лютого 2008, 15:22

Одними монетарними заходами інфляцію подолати не вдасться. Про це журналістам заявив у вівторок голова наглядової ради Національного банку Петро Порошенко.

Він також зазначив, що виконання цих заходів не допоможе забезпечити зростання інфляції за підсумками 2008 р. в межах прогнозованих 9,6%, оскільки "є об'єктивні дані - подорожчання енергоносіїв та продовольства на світовому ринку".

Порошенко також зазначив, що здійснення монетарної політики Нацбанком не потребує узгодження ані з парламентом, ані з Кабінетом міністрів. За Конституцією це є виключно компетенція і відповідальність НБУ, підкреслив він. Нацбанк на сьогодні стерилізував значні кошти, скоротив монетарну базу і грошову масу.

Крім того, голова наглядової ради НБУ заявив, що Нацбанк не пропонував збільшити прогнозований рівень інфляції до 12%, як заявляв 18 лютого перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов.

Реклама:

"Наскільки мені відомо, Володимир Стельмах участі в засіданні (Кабінету міністрів) не брав, ані на правлінні, ані на раді НБУ мені не відомо, щоб хтось виходив з такою пропозицією", - наголосив Порошенко. Водночас він зауважив, що не бачить розбіжності у поглядах на шляхи подолання інфляції між урядом, НБУ та президентом.

"Прогнози стверджують, що на сьогодні нам необхідно спільно працювати в спільному напрямку, але кожен - зі своєю зоною відповідальності. - заявив він. - Нацбанк відповідає в межах своєї компетенції за частину монетарних заходів. Ці заходи з початку року працюють ефективно: базова інфляція на сьогодні є мінімальною і близька до нуля".

У свою чергу, Кабінету міністрів необхідно розробити та направити до Верховної Ради і НБУ комплекс антиінфляційних пропозицій, зазначив Порошенко, додавши, що поки що наглядова рада НБУ таких пропозицій не отримувала.

"Я б хотів, щоб на сьогоднішній день ми не розігрівали інфляційні страхи, а засукали рукава і стали до роботи... Ситуація в світовій економіці однозначно мотивує гілки влади до співпраці, бо загроза інфляції є надзвичайно високою", - резюмував він.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!