Тимошенко пропонувала Газпрому ГТС у обмін на дешевий газ?

Четвер, 21 лютого 2008, 19:38
 У ході свого дводенного візиту в Російську Федерацію, Юлія Тимошенко запропонувала російській стороні гальмування вступу України в НАТО й доступ до керування газотранспортною системою України в обмін на продовження поставок дешевого газу. Про це в четвер, 21 лютого, повідомило From-ua джерело, близьке до переговорів.

У ході вчорашніх переговорів з російським керівництвом "один на один" Юлія Тимошенко гарантувала зміну національного законодавства України, що не дозволяє в даний момент приватизувати українську газотранспортну систему, а також уповільнення вступу України в НАТО в обмін на підтримку Росією низької ціни газу України до кінця періоду її прем'єрства.

У ході сьогоднішньої зустрічі з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером Тимошенко виступила із пропозицією повернутися до концепції обміну активами в газовій сфері, яка передбачали б доступ "Газпрому" до керування газотранспортною системою України в обмін на доступ "Нафтогазу" до газових родовищ РФ.

Зі своєї сторони, Олексій Міллер погодився продовжити розгляд цієї пропозиції після врегулювання складної ситуації із заборгованістю за спожите паливо.

"Очевидно, що "Нафтогаз України" сьогодні не може оплачувати імпортний газ по передоплаті й не в змозі забезпечити повний збір оплати за газ на внутрішньому ринку у випадку його поставки на умовах відстрочки платежу. За інформацією самої НАК, рівень розрахунків з нею підприємств теплокоммунэнерго 50% з початку року. У цих умовах "Газпром" розглядає СП-1 і СП-2 у якості фінансових гарантів поставок на Україну, які здатні забезпечити повну й своєчасну оплату, що поставляються енергоресурс.

Реклама:

"Газпром" готовий продовжити обговорення пропозицій української сторони по обміну активами в газовій сфері після виконання Україною цих двох умов",-  відзначило джерело.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!