США знищили супутник-шпигун, що вийшов із ладу

Четвер, 21 лютого 2008, 16:21

Ракета, запущена з крейсера США, знищила супутник-шпигун, що вийшов із ладу. За повідомленнями офіційних представників Міністерства оборони США, запуск ракети пройшов успішно, і вона досягла мети. Решта подробиць не повідомляється, передає Associated Press.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що через погану погоду операція зі знищення супутника-шпигуна, що вийшов з-під контролю, може бути відкладена.

Супутник обертався на орбіті на відстані 210 км від Землі і ніс на собі високотоксичне ракетне паливо. Якби він упав на землю в густонаселеній місцевості, це поставило би під загрозу здоров'я людей. Саме з цієї причини президент США Джордж Буш минулого тижня ухвалив рішення про знищення супутника.

Для проведення операції була задіяна ракета-перехоплювач SM-3. Щоб збити супутник, фахівцям Пентагону довелося модернізувати ракету. На це військовому відомству США довелося витратити, за різними даними, від 35 до 40 млн дол.

Реклама:

Побоювання з приводу планованої операції висловили Росія та КНР. На думку Москви та Пекіна, такі дії можуть інтерпретуватись як випробування наземних оборонних систем США і напевно не послужать ідеї демілітаризації космосу.

Відзначимо, що 12 січня 2007 р. китайські збройні сили провели операцію зі знищення метеосупутника, що вийшов із ладу. Офіційний Вашингтон тоді розцінив ці дії як демонстрацію китайської військової сили.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!