Партія регіонів запропонувала компроміс щодо НАТО

Четвер, 21 лютого 2008, 15:27

На зустрічі з головою ВР Арсенієм Яценюком голова Партії регіонів Віктор Янукович запропонував, на його думку, компромісний проект постанови щодо вступу України до НАТО.

Постанова містить 2 пункти. У першому йдеться про те, що рішення стосовно вступу України до НАТО ухвалюється на загальнонаціональному референдумі. Другий - постанова набуває чинності з моменту ухвалення її парламентом. У той же час постанова не містить конкретики щодо необхідності проведення референдуму перед приєднанням до ПДЧ.

У свою чергу Яценюк погодився з ПР визначити соціальні питання пріоритетними для розгляду у ВР. "Ми повинні зробити крок назад, щоб зробити два вперед. Давайте поставимо на передній план соціальні питання", - сказав Яценюк під час зустрічі з фракцією ПР.

Голова ВР схвалив бажання фракції розпочати діалог і відзначив велику роль опозиції як контролюючого органу діяльності влади. "Я готовий бути, і я є посередником між більшістю та опозицією. Головне, щоб ви дали мені це зробити", - сказав Яценюк. При цьому Яценюк відзначив, що більшість пунктів, запропонованих опозицією, сходяться із запропонованими більшістю.

Реклама:

Також спікер підтримав ініціативу ПР щодо проведення 25 лютого, в понеділок, круглого столу за участю парламентських фракцій та голови ВР. Зокрема, він повідомив, що за наслідками круглого столу буде вирішено питання, чи буде наступний тиждень пленарним.

У свою чергу народний депутат від БЮТ Андрій Шкіль заявив, що фракція не вважає компромісним проект постанови щодо НАТО, запропонований сьогодні лідером ПР. За його словами, в запропонованому проекті постанови немає конкретики, зокрема, не вказано, чи виноситиметься на референдум одне рішення зі вступу до НАТО, або, можливо, рішення стосується також приєднання до ПДЧ. При цьому Шкіль відзначив, що БЮТ буде готовий висловити свою позицію щодо проекту постанови, якщо він буде допрацьований, будуть конкретизовані тимчасові рамки проведення референдуму і стане відомо, чи стосується референдум приєднання до ПДЧ.

Нагадаємо, зустріч депутатській фракції ПР зі спікером відбулася з ініціативи останнього. Одним із пунктів плану з врегулювання кризи, запропонованим "регіоналами", було проведення "круглого столу" за участю всіх фракцій. На переконання ПР, "круглий стіл" повинен погоджувати позиції сторін та виробити консенсус щодо розблокування роботи Верховної Ради.

Нагадаємо, вчора Партія регіонів знову блокувала трибуну Верховної Ради. Необхідно відзначити, що робота українського парламенту паралізована з середини січня 2008 р. Тоді президент Віктор Ющенко, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко та спікер Арсеній Яценюк надіслали листа Генсекові НАТО Яапу де Хооп Схефферу про готовність України приєднатися до Плану дій із членства в альянсі на саміті НАТО в Бухаресті на початку квітня.

Партія регіонів і КПУ заблокували роботу парламенту, вимагаючи відкликання підпису Яценюка з цього документа і проведення референдуму в Україні щодо вступу до НАТО.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!