Зростання цін на хліб та борошно триватиме

Четвер, 21 лютого 2008, 14:56

Зростання цін на хліб та борошно в Україні триватиме. Про це повідомив голова Державного комітету з державного матеріального резерву Михайло Поживанов. За його словами, з листопада 2007 р. зростання цін на хліб і борошно по Україні становило 2,5- 4%. "Я думаю, що зростання цін на цю продукцію буде продовжуватися", - зазначив він.

Також Поживанов повідомив, що на сьогодні існують світові тенденції до збільшення ціни на зерно, так, наприклад Індія, яка закуповувала 2-2,5 млн т зерна щорічно, у 2008 р. планує закупити близько 5 млн т. "Коли є попит, то ціна на світових ринках росте", - зазначив посадовець.

Також він наголосив, що, враховуючи вступ України до СОТ, обмеження експорту буде заборонено і ціна на зерно в Україні збільшиться, відповідно збільшиться і ціна на борошно.

Крім того, він висловив думку, що Держрезерв має працювати через біржу шляхом укладання контрактів із виробниками. За його словами, на сьогодні Держрезерв став заручником чинного закону про держзакупівлі. Він повідомив, що у 2007 р. під час збору врожаю ціна на зерно становила 1-1200 грн за т, а Держрезерв придбав його за 1400 грн за т.

Реклама:

Поживанов підкреслив, що Держрезерву необхідно надати можливість "закупівлі в одного товаровиробника, або створити власну біржу, чи користуватись аграрною біржею". Він також повідомив, що для цього планується внести відповідні зміни в законодавство.

Нагадаємо, в січні 2008 р. в Україні продукти харчування в січні подорожчали на 4,3%, хлібопродукти - на 2,9%, а сам хліб - на 3,9%.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 13 лютого прийняв ухвалу про заходи з врегулювання цінової ситуації на продовольчих ринках. Згідно з ухваленим рішенням, проводитимуться інтервенції борошна із запасів Держрезерву (для освіження) і Аграрного фонду. Згідно з поданими регіонами заявками, необхідний обсяг інтервенцій борошна оцінюється в 65 тис. т на місяць.

Також необхідно відзначити, що президент Віктор Ющенко, виступаючи 30 січня на форумі "Влада і бізнес - партнери", підкреслив, що на ринку зерна не повинно бути "грубого адміністрування", а ті, що обробляють землю, "повинні виходити на ринкові відносини". У той же час глава держави відзначив, що на сьогодні актуальна проблема підвищення цін на продовольчі товари. Президент відзначив необхідність забезпечити в 2008 р. 1,5 млрд т зерна до Аграрного фонду, що дозволить контролювати вартість продуктів харчування, зокрема, хліб на внутрішньому ринку.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!