Депутати збираються розглянути виведення зі складу "Укртрансгазу" газових АЗС

Середа, 20 лютого 2008, 18:10

Комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і ядерної безпеки на наступному засіданні, призначеному на 5 березня, розгляне питання про виділення із ДК "Укртрансгаз" дочірнього підприємства "Укравтогаз" із експлуатації автомобільних газонаповнювальних компресорних станцій (АГНКС).

Як передає УНІАН, таке рішення Комітет прийняв у середу на своєму засіданні.

Зокрема, як відзначив народний депутат, член комітету з ПЕК Андрій Селиваров, до нього з офіційним листом звернувся профспілковий комітет "Укравтогазу", що нараховує 2200 чоловік, із вимогою втрутитися в ситуацію й не допустити виведення із ДК "Укртрансгаз" дочірнього підприємства з експлуатації газових автозаправок.

За словами Селиварова, за процесом виведення із ДК "Укртрансгаз" дочірнього підприємства з експлуатації АГНКС "може бути прихована приватизація".

Реклама:

Як повідомлялося, 5 лютого Кабінет Міністрів доручив НАК "Нафтогаз України" виділити зі складу ДК "Укртрансгаз" окреме дочірнє підприємство і передати йому мережу з 89 АГНКС.

Зокрема, уряд доручив НАКу створити дочірню компанію "Укравтогаз", яка буде виробляти й продавати зріджений газ як моторне паливо.

Нині мережа АГНКС "Нафтогазу" належить дочірній компанії "Укртрансгаз" і підкоряється спеціальному управлінню, що також називається "Укравтогаз".

У довідці-обґрунтуванні, підписаній першим заступником голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігорем Діденком, сказано, що створювати "Укравтогаз" необхідно, зважаючи на негативну динаміку роботи мережі АГНКС.

"Реалізація газу на заправних станціях "Нафтогазу" зросла за п'ять років на 39%, тоді як у конкурентів вона виросла в понад 10 разів. Тому вважаю за необхідне створити окреме підприємство, яке використовуватиме станції  ефективніше", - сказано в документі.

На думку колишнього глави "Укравтогазу" Андрія Пляцка, створення нового підприємства створює можливості для виведення АГНКС "Нафтогазу" через процедуру банкрутства або спільної діяльності.

На думку юристів, зараз приватизація "Укртрансгазу"  заборонена Законом "Про трубопровідний транспорт", однак ця норма не буде поширюватися на "Укравтогаз", якщо він стане самостійною юридичною особою - дочірнім підприємством "Нафтогазу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!