Посол США не бачить політики в газовому конфлікті

Вівторок, 12 лютого 2008, 13:08
Посол США в Україні Вільям Тейлор заперечує політичні причини труднощів із поставками газу з Росії в Україну.

"Я не бачу жодного зв'язку між газовим питанням і питанням про НАТО. Це звичайні питання й протиріччя, які виникають постійно", - сказав Тейлор.

Він висловив упевненість, що Україна й Росія домовляться про поставки газу.

Як повідомляла ЕП, представник держдепартаменту США Шон МакКормак заявив, що Вашингтон уважно стежить за перебігом переговорів між Росією й Україною про поставки природного газу.

У вівторок починається давно запланований дводенний робочий візит у Москву українського президента Віктора Ющенка. В понеділок Ющенко повідомив, що під час його зустрічі з Путіним будуть обговорюватися й газові питання.

Реклама:

11 лютого "Газпром" дав Україні 8-годинну відстрочку - переніс початок можливих обмежень поставок газу в Україну з 9:00 на 17:00 за київським часом.

Візит Ющенка в Москву триватиме два дні, і, як зазначають спостерігачі, малоймовірно, що "Газпром" перекриє газовий вентиль під час перебування Ющенка в Москві. Приблизно до 17:00 за Києвом  треба досягти домовленості щодо газу між Україною й Росією.

Нагадаємо, що "Газпром" вимагає від української сторони погасити заборгованість за поставлений газ у розмірі півтора мільярда доларів. Окрім того, "Газпром" готовий обговорювати перехід на прямі поставки газу з Україною тільки після погашення боргів країни й у разі збереження прибутковості ситуації для холдингу.

11 лютого, Тимошенко підтвердила наявність боргу НАК "Нафтогаз України" перед RоsUkrEnergo за поставлений газ у розмірі 1,072 млрд дол.

ЕП за матеріалами Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!