Тимошенко: Росія пообіцяла не відключати Україні газу

Понеділок, 11 лютого 2008, 13:28

Росія пообіцяла не відключати Україні газу. 

Як передає УНІАН, про це повідомила сьогодні на прес-конференції прем`єр-міністр Юлія Тимошенко, відзначивши, що таку заяву вчора зробив перший віце-прем`єр Російської Федерації Сергій Іванов.

Вона відзначила, що за вихідні було проведено низку переговорів із російською стороною з газових питань.

"Переговори, які проходили, зокрема і в телефонному режимі, у тому числі й через наших представників, за суботу і неділю привели до того, що російська сторона вустами першого віце-прем`єр-міністра Іванова повідомила: вже газ Україні відключати не будуть. Тобто це дуже приємна новина в тому плані, що ми сьогодні можемо заспокоїти Україну - ніякого відключення газу не буде, немає за що. У нас немає жодних контрактів із Росією або з "РосУкрЕнерго", і жодної краплі газу ми не взяли", - заявила Тимошенко.

Реклама:

Вона також повідомила, що з середини тижня делегація НАК "Нафтогаз України" на чолі з головою правління компанії Олегом Дубиною веде переговори в Москві з ВАТ "Газпром", де намагається довести, що Україна в січні "не взяла жодної краплі російського газу і жодної краплі з транзиту також не взяла".

Як повідомлялося, "Газпром" заявив, що може з 12 лютого припинити постачання російського газу до України. Згідно із заявою компанії, станом на 7 лютого в Україні "осіло" 1,5 млрд куб. м російського газу і виникла заборгованість у розмірі 500 млн дол., а загальний прострочений борг із постачання газу до України сягає вже 1,5 млрд дол.

"Газпром" поінформував Європейську комісію про ситуацію з постачаннями газу до України, через яку російський газ транзитом поставляється до країн Європи.

У свою чергу, НАК "Нафтогаз України" вважає необґрунтованим звинувачення російського "Газпрому" в несанкціонованому відборі газу українською компанією.

Переговори, що пройшли в Москві у п`ятницю між "Газпромом" і "Нафтогазом України", закінчились безрезультатно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!