Росія розповіла, що може перекрити лише 1/4 обсягу газу

Понеділок, 11 лютого 2008, 09:57
Перший віце-прем'єр РФ Сергій Іванов розраховує, що Україна погасить заборгованість перед Росією за поставки газу.

"Росія попередила всіх своїх партнерів, що споживають газ, а також ЄС, про наявну проблему (заборгованості України)", - так він прокоментував повідомлення про те, що у вівторок Москва планує припинити поставки газу Україні за борги.

За словами Іванова, "зараз загрози відключення поставок газу в Україну немає". "Росія свій газ Україні взагалі не продає й жодних контрактів щодо цього не має. Україна одержує середньоазіатський газ, а Росія отримує гроші з України тільки за транзит", - сказав він.

Разом із тим, перший віце-прем'єр відзначив, що середньоазіатські країни скоротили поставки газу в Україну приблизно на 25 відсотків від необхідного обсягу.

"Росія запропонувала Україні компенсувати це російським газом, але за ціною в 314 доларів за 1000 кубометрів. Україна відповіла згодою, оплата щомісяця. Відтоді чекаємо. У результаті утворилася заборгованість, і якщо її не погасять, то Росія не буде поставляти свій газ Україні в обсязі від 25 відсотків від потреби. Благодійністю на мільярди доларів ми більше не займаємося", - заявив Іванов.

Реклама:

"Я розраховую, що питання буде вирішено, й Україна погасить свій борг", - сказав він.

Окрім того, на міжнародній конференції в Мюнхені Іванов заявив, що ціни на російські енергоносії не залежать від політики.

"Зв'язок ціни на нафту й газ із політикою? Його немає. Але ми нікому не поставляємо газ безкоштовно", - підкреслив Іванов.

За його словами, ціна на російські енергоносії визначається "всім відомою прозорою ринковою формулою".

Разом із тим Іванов визнав, що Росія поставляє газ Білорусі за ціною трохи дешевшою, ніж для інших європейських споживачів. "Сьогодні Європа платить за 1000 кубометрів газу 314 доларів. Лукашенко (президент Білорусії) сказав, що в нього немає таких грошей", - пояснив перший віце-прем'єр.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!