Група UniCredit втратить "Укрсоцбанк", щойно його купивши?

П'ятниця, 1 лютого 2008, 11:12

У четвер Мюнхенський земельний суд визнав недійсним продаж німецьким HypoVereinsbank свого австрійського активу - Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) - італійській групі UniCredit. Якщо це рішення підтвердить Вищий земельний суд, то UniCredit втратить контроль над "Укрсоцбанком", купленим BA-CA за $2,2 млрд.

Про це пише в п'ятницю газета "Комерсант-Україна".

Суд першої інстанції, визнавши недійсним рішення позачергових зборів акціонерів HypoVereinsbank (HVB), які відбулися в жовтні 2006 року, про продаж Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) групі UniCredit за 19,2 млрд євро, у такий спосіб задовольнив прохання міноритаріїв HVB визнати документ недійсним через процедурні порушення.

Суддя Хельмут Кренек повідомив, що рішення було прийнято "із чисто формальних міркувань" - у запрошенні на збори акціонери були недостатньо проінформовані про тодішні угоди (Business Combination Agreement) між HVB і UniCredit. Окрім того, на зборах керівництво HVB недостатньо докладно відповіло на питання одного з акціонерів. Ціна акцій на рішення суду не вплинула.

В HVB заявили, що судове рішення не призведе до перегляду питання про передачу BA-CA.

Реклама:

"Судячи з цієї ситуації, цілком імовірно, що HypoVereinsbank подасть апеляцію у Вищий земельний суд", - пояснили вчора в банку.

Неузгоджені рішення можуть бути переглянуті на наступних зборах акціонерів HVB. Про подальші дії HVB повідомить після докладного вивчення мотивування судового рішення.

За словами адвоката HVB Герхарда Вірта, засідання суду заплановане на 14-15 травня.

Крім подачі апеляції у Вищий регіональний суд, HVB може виправити процедурні порушення, наявність яких припустив Земельний суд, що зробить їх неактуальними.

Нагадаємо, у липні 2007 року UniCredit Group уклала договір із інвесторами, що представляли групу "Інтерпайп", про продаж італійцям близько 95% акцій "Укрсоцбанку" за $2,07 млрд. Цей договір підписав BA-CA, який в UniCredit Group відповідає за комерційну банківську діяльність у країнах Центральної та Східної Європи. Угоду профінансував саме BA-CA. У січні 2008 року UniCredit Group повідомила про завершення купівлі 94,2% "Укрсоцбанку" за $2,211 млрд.

У четвер в UniCredit заявили, що рішення Мюнхенського земельного суду тільки ставить питання про правомірність постанов зборів акціонерів, де були схвалені "певні внутрішньокорпоративні операції, і вони не містять жодної вказівки на те, що операції були проведені нечесним чином".

"У кожному разі рішення суду не впливає на дійсність трансакцій, що стосуються BA-CA і відділень у Центральній і Східній Європі, всі з яких були здійснені на суворо комерційній основі, з врахуванням незалежних зовнішніх думок і оцінок", - заявили в банку.

Експерти говорять, що якщо угоду розірвуть у судовому порядку, то UniCredit втратить контроль над BA-CA і "Укрсоцбанк" не буде об'єднаний з "Унікредіт Банком".

"Діяльності "Укрсоцбанку" це ніяк не ушкодить. Ніхто поки не говорив, як будуть поєднуватися ці банки. Можливо, вони взагалі працюватимуть роздільно, і нинішня ситуація сприяє цьому", - вважає заступник голови правління банку "Фінанси й Кредит" Сергій Борисов.

Бізнесмена Віктора Пінчука, що до продажу був фактичним власником "Укрсоцбанку", акціонери HVB не зможуть змусити повернути BA-CA кошти, витрачені на купівлю українського активу.

"Відповідно до норм міжнародного права, скасувати вже завершену трансакцію й повернути назад кошти можна тільки за наявності факту шахрайства й прямого порушення закону, - впевнений керуючий партнер компанії Astapov Lawers Андрій Астапов. - У випадку з придбанням "Укрсоцбанку" нічого такого не відбувалося. Тому навіть якщо суд визнає незаконною угоду з Bank Austria Creditanstalt, повернути заплачені банком гроші юридично не можливо, оскільки факт купівлі "Укрсоцбанку" сам по собі не порушує законодавства Німеччини, Австрії та Італії".

Його підтримує партнер компанії "Лінія права" Андрій Доманський. "Відповідно до українського законодавства, немає шансів визнати угоду з продажу "Укрсоцбанку" незаконною через те, що скасовано угоду щодо поглинання UniCredit банку BA-CA. А будь-яке міжнародне рішення вимагає підтвердження в українському суді. Так що розірвати угоду фактично неможливо", - вважає експерт.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!