Тимошенко доручила перевірити, як "нахабно відмивалися" шахтарські гроші

Вівторок, 8 січня 2008, 17:02

Прем'єр Юлія Тимошенко ініціює комплексну перевірку фінансової діяльності вугільної галузі за останні п'ять років.

"Я маю намір перевірити кожну копійку, яка була в обігу у вугільній галузі хоча б за останні п'ять років", - сказала Тимошенко у вівторок у Києві на нараді, присвяченій роботі урядової комісії з розслідування причин вибухів на шахті ім. Засядька.

Тимошенко доручила першому віце-прем'єру, керівнику урядової комісії Олександру Турчинову підготувати пропозицію "щодо комплексної перевірки всієї вугільної галузі, починаючи від витрат бюджетних коштів і закінчуючи тим, скільки грошей отримано від реалізації вугілля власного видобутку".

Прем'єр закликала Контрольно-ревізійне управління, Рахункову палату і міністерства вугільної промисловості, фінансів об'єднати зусилля в цьому розслідуванні і пообіцяла "звернутися за узгодженням" до Генеральної прокуратури і Служби безпеки.

Реклама:

Тимошенко відзначила, що до неї надходять "надзвичайно погані сигнали" з вугільної галузі про те, що вугілля реалізується не за ринковою ціною в зв'язку з чим "шахти поставлені практично на коліна".

Ще одним тривожним сигналом Тимошенко назвала те, що гроші від реалізації вугілля спрямовуються на закупівлю матеріально-технічного обладнання для шахт за завищеними у 5-10 разів цінами.

За її словами, це відбувається внаслідок використання низкою українських підприємств із виготовлення матеріально-технічного обладнання для шахт штучно створеного монопольного положення на ринку.

Крім того прем'єр заявила, що в минулі роки кошти, призначені для підтримки вугільної галузі, закриття вугільних підприємств, "нахабно відмивалися".

"І не соромно було ці гроші виводити в офшорні зони?", - сказала прем’єр.

Тимошенко доручила Турчинову створити детальну програму комплексної перевірки вугільної галузі.

"Я хотіла би, щоб усі зловживання, що були у вугільній галузі, стали відомими шахтарям, їхнім родинам і всьому суспільству, щоб люди, які допустили це, понесли відповідальність", - підкреслила прем'єр.

Вона також доручила КРУ перевірити до 15 січня всю фінансову діяльності шахти ім. Засядька. Крім того, КРУ доручено перевірити, яким чином було витрачено 140 млн грн, які держава виділила на освоєння безпеки на шахтах.

Тимошенко зазначила, що уряд через тиждень повинен розглянути питання глибинного реформування вугільної галузі.

Вона підкреслила, що уряд має намір оптимізувати структуру галузі, усунувши непотрібні структурні одиниці з дублюючими функціями.

Звертаючись до голови КРУ Миколи Сивульского, Тимошенко сказала:

"Потрібно втягти в процес перевірки всю інфраструктуру галузі, яка і "зжирала" все. Шахта одержувала за залишковим принципом, а до шахти було стільки дармоїдів і мародерів, що вони не давали навіть до шахти добратися цим ресурсам".

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!