Fitch прогнозує труднощі в Європі

Четвер, 31 січня 2008, 11:59

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings відзначає в опублікованому 30 січня звіті, що загальний прогноз за рейтингами європейських промислових компаній - стабільний.

У той же час такі галузі, як виробництво автомобільних комплектуючих, будівництво житла в Західній Європі, паперова і лісова промисловість, а також виробництво будівельних матеріалів мають негативні перспективи.

Постачальники автомобільних комплектуючих зазнають постійного цінового тиску з боку виробників автомобілів і унаслідок зростання цін на сировину. Потреби галузі у вкладеннях залишаються високими через поєднання глобальних тенденцій, що вимагають від постачальників іти вслід за експансією виробників автомобілів у нові країни, і необхідності одночасно інвестувати в підвищення безпеки, ефективно використовувати паливо і екологічні технології.

Будівельні компанії в Західній Європі, на думку аналітиків, зазнаватимуть послаблення кредитоспроможності через збільшення левереджу в результаті злиття, що фінансуються за рахунок позикових коштів і поглинань та зворотнього викупу акцій, а також падіння прибутку, викликаного погіршенням макроекономічної кон'юнктури.

Реклама:

Прогноз щодо паперової та лісової промисловості є негативним унаслідок інфляції, спричиненої дорожчанням засобів виробництва; посилення конкуренції на ринках, що розвиваються; послаблення долара США та ін.

Fitch із обережністю розглядає сектор будівельних матеріалів, де запас міцності за наявними рейтингами скоротився в результаті енергійного злиття і поглинання в останні кілька років.

Як відзначає Fitch, є кілька чинників, які впливають на прогноз кредитоспроможності у всіх секторах промисловості. Це продовження злиття і поглинання, помірне послаблення фінансових показників на тлі дій, що наполегливо застосовуються на користь акціонерів, хороший рівень ліквідності у компаній і в цілому структури запозичень за термінами погашення, зниження фінансової гнучкості в результаті глобальної кредитної кризи, високі ціни на енергоносії й метали, зростання конкуренції з боку низькозатратних виробників, а також посилення екологічних вимог, що приводить до зростання витрат.

Окрім того, впродовж останніх шести місяців спостерігається значне погіршення макроекономічної кон'юнктури. Потрясіння на кредитних ринках і зростання ризику того, що уповільнення у сфері житлового будівництва США перейде на інші сектори економіки, створюють вірогідність значного уповільнення зростання в країнах із розвиненою економікою.

Fitch за суверенними емітентами прогнозує в 2008 р. у цих країнах економічне зростання на рівні 1,9%, що істотно нижче 2,8% у 2006 р. і є найнижчим показником із 2003 р., коли луснув "технологічний міхур".

РБК-Україна 

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!