General Motors може взяти участь у будівництві заводу Васадзе

Четвер, 24 січня 2008, 13:50

Корпорація "УкрАвто" розглядає можливість будівництва нового заводу в Запорізькій області потужністю 300 тис. автомобілів на рік. У проекті може взяти участь корпорація General Motors (GM), яка заради цього відмовиться від аналогічного проекту в Росії.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

Залежно від виду складання, за оцінками аналітиків, завод обійдеться в $160-700 млн.

Про плани будівництва нового заводу стало відомо з листа голови правління ЗАТ "Запорізький автомобільний завод" (ЗАЗ) Миколи Євдокіменка, направленого 3 грудня 2007 року на ім'я Євгенія Червоненка, що обіймав на той час посаду голови Запорізької обласної держадміністрації (ОДА).

Реклама:

У листі було прохання виділити ЗАЗу земельну ділянку площею 400 га для будівництва нового підприємства виробничою потужністю 300 тис. автомобілів на рік (виробничі потужності ЗАЗ займають 75 га). Сам Микола Євдокіменко повідомив, що це досить великий інвестиційний проект. Однак, за його словами, говорити про деталі поки не можливо, оскільки ще є низка невирішених питань - спочатку потрібно виділити землю й оцінити її цільове призначення із сільськогосподарського на промислове.

General Motors зараз розглядає два варіанти будівництва нового заводу на території СНД. Він може з'явитися або в Запоріжжі, або в російському Нижньому Новгороді.

Нагадаємо, в 2006 році компанія "Об'єднані транспортні технології", що представляє інтереси корпорації "Богдан" і ЗАЗу в Росії, придбала 50 га землі в Борському районі Нижегородської області РФ для будівництва заводу для складання легкових і вантажних автомобілів, а також автобусів.

Корпорація "УкрАвто" - найбільший виробник і продавець автомобілів в Україні. Володіє Запорізьким автомобільним заводом і варшавською автомобільною фабрикою Fabryka Samochodow Osobowych. Випускає автомобілі ЗАЗ, ВАЗ, Оpel, Chevrolet, Chery, Fіat, Matіz і Warszawa. У 2006 році чистий прибуток становив 50,87 млн грн. Основним власником "УкрАвто" вважається Таріел Васадзе.

У листопаді General Motors повідомила про рекордні збитки, викликані списанням безготівкових активів на 39 мільярдів доларів у третьому кварталі 2007 року.

У жовтні General Motors створила спільне з Узбекистаном підприємство з виробництва й збуту автомобілів на базі підконтрольного державі автозаводу Uz-Daewoo Auto.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!