Президент розповів, як треба фінансувати житло для молодих родин

П'ятниця, 28 грудня 2007, 10:43

Президент Віктор Ющенко вважає, що питання фінансування житла, зокрема для молодих родин, - це відповідальність органів самоврядування і особиста, а держава фінансуватиме цю сферу на третину.

Про це він сказав на підсумковій прес-конференції у четвер, відповідаючи на запитання щодо того, як може молода родина при зарплаті, наприклад, у 1400 грн на місяць на трьох, купити квартиру.

"Це питання органів самоврядування і відповідальності особистої", - сказав Ющенко.

При цьому президент зазначив, що кілька тижнів тому на Полтавщині проводили конференцію на тему "Доступне житло" щодо того, як привнести в законодавство виділення бюджетних коштів, щоб вирішити "радикально" цю проблему за кілька років.

Реклама:

"Учора ми обговорювали цю тему на засіданні уряду. Я не поділяю думки щодо фінансування житла. Закласти в бюджет 3 млрд коштів для фінансування - вони розійдуться між двома десятками відомств", - заявив Ющенко.

"І коли ми говоримо про значення питання, воно буде стосуватися клерків, службовців, які знаходять короткий шлях для використання цих коштів", - додав він.

Президент зазначив, що "програма повинна розпочатися з того, що 3 млрд грн виділяються, плюс ще 3 млрд".

"Суть законодавства: держава бере на себе одну третину зобов’язань із фінансування нового житла. Людина, яка має дохід в середньому 1600 грн, обслуговує другу частину своїх зобов’язань протягом 20 років. Органи місцевого врядування для цього проекту безплатно виділяють земельні ділянки. Бюджетні відомства здійснюють ініціативу за 30-40%", - розповів Ющенко.

При цьому президент зазначив, що "якщо ми хочемо оптимізувати витрати, ми не повинні зіткнутися з платними земельними ділянками, потрібно створити сприятливі умови для вчителів, медиків, офіцерів, представників культури, вчених".

"Таким способом, якщо ми 4,5 млрд концентруємо на одному рахунку, дві третини бере на себе іпотечна установа, місцеві органи виділяють землю. Якщо виходити з цього, ми можемо побудувати для 75 тисяч людей доступне житло", - спрогнозував він.

"Ми можемо дати на третину відповідь, як мати доступне житло. Розпорошувати кошти по міністерствам і відомствам і повністю розтрачувати не є раціонально", - наголосив Ющенко.

"Ми домовилися, що за січень-лютий ми маємо врегулювати всі майнові питання, концентруємо 4 млрд коштів у бюджеті і забезпечуємо наперед 75 тис. родин житлом. У нас зараз черга на житло - 1 млн родин. Тому якщо цю програму в 3-4 роки запустити масштабно, ми можемо за найближчі 3-5 років вирішити ключову проблему доступного житла", - сказав президент.

"Ми знайшли повний контекст із цього питання у політичних силах, в уряді, парламенті, і в найближчі 2 місяці ви дістанете остаточні відповіді на це питання", - наголосив він.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!