Банки пропонують не випускати боржників за межі України

Четвер, 13 грудня 2007, 10:42

Кредитні установи пропонують заборонити злісним неплатникам залишати територію України. Запровадити таку практику за прикладом Великобританії запропонував Український кредитно-банківський союз.

Український кредитно-банківський союз (УКБС) розіслав у всі банки лист із проханням до 15 січня висловити свою думку про можливість уведення заборони на перетинання кордону України для злісних неплатників кредитів.

"Вважаємо, що обмеження права виїзду неплатників за кордон позитивно вплине на платіжну дисципліну клієнтів банків, що, у свою чергу, буде сприяти зменшенню відсотка проблемної заборгованості й, відповідно, зміцненню фінансово-кредитної системи країни",- зазначається в листі.

Законодавством уже зараз передбачена можливість обмеження права на виїзд громадян за кордон на підставі "неврегульованих договірних зобов'язань і невиконаних рішень судів". Однак порядок виконання цих норм не визначений.

Реклама:

Банкіри підтримують ініціативу банківського союзу, вважаючи її своєчасною.

Не проти нововведення й у Держприкордонслужбі, де цю ідею називають "розсудливою". Але у відомстві вважають, що при визначенні механізму заборони на виїзд потрібно врахувати диференціацію боржників: "Адже хтось заборгував 15 грн за газ, а інші - 15 тис. грн".

Утім, юристи вважають ідею банкірів "нездійсненною". Вони наголошують, що такі нововведення суперечать Європейській хартії з прав людини, тому проти них виступить Євросоюз.

Нагадаємо, що у вересні компанія "Служба виконання зобов'язань" першою серед колекторів уклала договір із бюро кредитних історій (БКІ), що дозволить їй одержувати інформацію про ненадійних позичальників.

Комерсант-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!