Столичні маршрутки подорожчають до 3 гривень

П'ятниця, 9 листопада 2007, 14:08

Асоціація перевізників-роботодавців "Столиця" (Київ) вважає за необхідне підвищити тарифи на проїзд у маршрутних таксі в столиці на 30-40% - до 1-3 гривень.

Про це повідомив виконавчий директор Асоціації Валерій Липецький.

"За попередніми розрахунками, на 30-40% треба підвищувати", - сказав Липецький.

У ці розрахунки закладена десятивідсоткова рентабельність перевізників.

Реклама:

Він повідомив, що 7 листопада Асоціація провела нараду з перевізниками, на якій вони одноголосно висловилися за необхідність підвищення тарифів.

Перевізники вирішили проаналізувати свою господарську діяльність до 15 листопада, щоб визначити собівартість перевезення одного пасажира й економічно обґрунтовані тарифи.

Зі слів Липецького, більш точно розмір необхідного підвищення тарифів буде визначений за підсумками аналізу всіх даних перевізників.

За їх попередніми розрахунками, тариф на проїзд до 3-х км треба збільшити в 2 рази, або на 0,5 гривні , - до 1 гривні, на проїзд більш як 20-ти км - на 42,9-71,4%, або на 0,75-1,25 гривн, -і до 2,5-3 гривень.

Липецький підкреслив, що з моменту підвищення тарифів на проїзд у маршрутках улітку 2005 року відбулося істотне подорожчання палива, запчастин і рухомого складу.

У результаті багато перевізників працюють з нульовою рентабельністю, а окремі маршрути - зі збитками.

При цьому влада Києва не компенсує приватним перевізникам витрати на перевезення пільгових пасажирів, хоча зобов'язує їх перевозити.

Із пропозицією підвищити тарифи Асоціація має намір звернутися до мера Києва Леоніда Черновецького й у Головне управління цінової політики Київської міської державної адміністрації.

Липецький вважає, що для визначення економічно обґрунтованих тарифів міськадміністрація повинна створити робочу групу, яка разом із перевізниками обере розмір підвищення.

В Асоціацію входять 10 компаній-перевізників.

Усього в Києві працюють 62 приватні перевізники.

Як повідомляло агентство, у липні 2005 року всі компанії, які займаються пасажирськими перевезеннями в Києві, знизили тарифи на проїзд у маршрутних таксі з 1-2 гривень до 0,5-1,75 гривні, після того, як 16 червня київські перевізники підвищили тарифи на проїзд у маршрутних таксі до 1-2 гривень.

Після зниження в Києві діють такі тарифи: проїзд до 3 км - 0,5 гривні, від 3 до 5 км - 0,75 гривні, від 5 до 10 км - 1 гривня, від 10 до 15 км - 1,25 гривні, від 15 до 20 км - 1,5 гривні, більш як 20 км - 1,75 гривні.

Рівень рентабельності маршрутних перевезень за даними Київміськадміністрації становив 5-6%.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!