Азаров зібрався до Бішкека по квиток у СОТ

П'ятниця, 9 листопада 2007, 17:20

Перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров найближчим часом на чолі української делегації відбуде до Бішкека для врегулювання з Киргизією питань у контексті вступу України до Світової організації торгівлі.

Про це заявив на брифінгу перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак, повідомляє "УНІАН".

За його словами, таке рішення ухвалили у п'ятницю на нараді у президента, присвяченій питанням вступу України до СОТ.

Окрім того, як повідомив Шлапак, президент взяв на себе місію ще раз переговорити із президентом Киргизії з приводу створення робочої групи щодо врегулювання невирішених питань (Азаров очолить українську частину цієї групи, до якої також увійде міністр закордонних справ Арсеній Яценюк).

Реклама:

Окрім того, за словами Шлапака, у п'ятницю Україна направила Киргизії свої пропозиції щодо врегулювання питань, пов'язаних зі вступом України до СОТ, зокрема з питання українського боргу Киргизії в 27 млн доларів.

"Є домовленість, що під час поїздки ми зможемо зробити Киргизії дуже хороші пропозиції і зняти всі претензії, які були у Киргизії", - заявив Шлапак.

Він також зазначив, що у разі успіху робочої групи, а надія на те, що це буде саме так, у Секретаріаті президента є, за тиждень або за 10 днів "буде повна ясність із Киргизією".

Також, за словами Шлапака, на нараді президент заявив, що Киргизія для нас є рівноправним членом СОТ, як і інші країни, і попросив політиків і членів уряду утриматися від некоректних висловлювань на адресу цієї країни.

Крім того, представник Секретаріату зазначив, що, крім вирішення питань із Киргизією, які є найважливішими в контексті вступу до СОТ, уряд України має прийняти низку нормативних документів, які знімуть перевагу українських виробників над іноземними.

В уряду, за словами Шлапака, вже є напрацювання з цього питання – документи будуть прийняті до 20 листопада, тобто до наступного засідання робочої групи зі вступу України до СОТ.

Також необхідно провести переговори з Єврокомісією з приводу використання експортних мит. На переконання Шлапака, це питання буде вирішене, можливо, наступного тижня.

Крім того, Україні потрібно прийняти зміни до 12 законів, і з цього питання досягнута домовленість із СОТ. Ці зміни, за словами Шлапака, носять лише технічний характер і будуть прийняті в пакеті з ратифікацією протоколу про вступ до СОТ.

Таким чином, за словами Шлапака, якщо будуть виконані всі ці умови, то на наступному засіданні робочої групи може бути прийнятий звіт України, і в грудні на засіданні Генеральної ради СОТ Україна зможе одержати запрошення на вступ до цієї організації.

Якщо ж ці умови не виконають, а особливо - вирішення питань із Киргизією, то, звичайно ж, терміни вступу України до СОТ перенесуть, зазначив Шлапак.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!