Росія відпрацює нові ядерні технології для України на Китаї

Четвер, 8 листопада 2007, 11:35
Росія та Китай домовилися про спорудження другої черги Тяньваньської АЕС і про розвиток співробітництва в сфері мирного використання атомної енергетики.

Відповідні документи підписані у вівторок за підсумками 12-ої регулярної зустрічі голів урядів двох країн. Керівник Росатома Сергій Кірієнко та голова Комітету з оборонної науки, техніки та промисловості КНР Чжан Цінвей підписали протокол про розвиток середньострокового співробітництва в області мирного використання атомної енергії. Водночас президент ЗАТ "Атомстройекспорт" Сергій Шматко та генеральний директор Цзянсузської ядерної енергетичної корпорації (JNPC) Цзянь Гоюань підписали принципову угоду про спорудження другої черги Тяньваньської АЕС. Сергій Кірієнко і Чжан Цінвей підписали також протокол до міжурядової угоди від 18 грудня 1992 року про співробітництво в спорудженні на території КНР газоцентрифужного заводу зі збагачення урану для атомної енергетики.

Питання про продовження спільної роботи зі спорудження Тяньваньської АЕС почало обговорюватися відразу ж після успішного введення в експлуатацію першої черги станції. Перший блок був зданий "Атомстройекспортом" китайському замовникові 2 червня, а другий блок - 12 вересня 2007 року. Обидва енергоблоки побудовані за російською технологією ВВЕР-1000. Обидва енергоблоки працюють стабільно на 100% потужності, забезпечуючи електроенергією підприємства провінції Цзянсу. У цей час Тяньваньская АЕС визнана експертами однією із самих безпечних АЕС у світі.

Рішення про продовження російсько-китайського співробітництва в області мирного атома свідчить про високу конкурентну спроможність російських ядерних технологій. Тільки за останній рік провідні компанії російської атомної галузі - ЗАТ "Атомстройекспорт" і ВАТ "ТВЕЛ" отримали ряд вигідних міжнародних контрактів. Так, "Атомстройекспорт" виграв контракт на будівництво двох енергоблоків на болгарській АЕС "Блекоті", у той час як "ТВЕЛ", обійшовши в конкурентній боротьбі американський Westinghouse, заключив контракт на поставку тепловиділяючих зборок для чеської АЕС "Темелін".

Нагадаємо, що Україна до 2030 року планує звести до 20 ядерних енергоблоків. Перший тендер на вибір підрядника будівництва НАЭК "Енергоатом" планує провести в 2010 р. Серійне виробництво реакторної установки "АЕС-2006" на базі технології ВВЭР-1000, що опрацьовується зараз у Китаї, може бути представлене українським замовникам, - повідомили "ЕП" у прес-службі "Росатома".

Реклама:

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!