"Енергоатом" не дотримується встановлених НКРЕ тарифів - ГоловКРУ

Четвер, 8 листопада 2007, 14:39

НАЕК "Енергоатом" систематично не дотримується структури встановлених Національною комісією з регулювання енергетики (НКРЕ) тарифів на електроенергію.

Про це йдеться у звіті Головного контрольно-ревізійного управління України за результатами державного фінансового аудиту діяльності Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" у 2005-2006 роках.

Зокрема, констатує ГоловКРУ, заощаджуючи на виробничих витратах, передбачених тарифом, компанія перевитратила близько 8 млн грн на своє власне утримання та понад 225 млн грн - на інші операційні невиробничі витрати.

Також із отриманих в оплату електроенергії коштів компанія зобов'язана була перерахувати передбачені в тарифі 96,3 млн грн до фонду створення ядерно-паливного циклу. Однак через безконтрольність із боку НКРЕ та Мінпаливенерго ці кошти залишились у її розпорядженні, створюючи заборгованість перед цим фондом.

Реклама:

Така ситуація негативно вплинула на фінансування робіт зі створення в Україні власних потужностей із виробництва ядерного палива і його утилізації, звертає увагу ГоловКРУ.

Як результат, Україна залишається залежною від Росії щодо вивозу і утилізації відпрацьованого ядерного палива (ВЯП), що лягає додатковим фінансовим тягарем на компанію.

Так, однією з основних умов контрактів на вивіз ВЯП є вимоги російських підприємств щодо надання банківських гарантій оплати 55% вартості послуг із його переробки.

Як наслідок - лише російському банку ВАТ "Альфа-Банк" за надання таких гарантій та сплату податку за 2005-2006 роки НАЕК "Енергоатом" оплатила 6,6 млн гривень, повідомляє ГоловКРУ.

"Укрінформ"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!