Саркозі попереджає про загрозу економічної війни

Четвер, 8 листопада 2007, 17:48

Президент Франції Ніколя Саркозі 7 листопада закликав Конгрес США зупинити падіння долара. Він заявив, що відсутність ладу в монетарній системі може перерости в економічну війну, жертвою якої стануть усі.

Саркозі додав, що слабкий долар "не може залишатися проблемою інших", передає "Bloomberg".

Президент Франції зазначив, що авіабудівна компанія "Airbus" утрачає по мільярду євро на кожне збільшення курсу євро на десять центів. За словами Саркозі, від найбільшої економіки світу, що пропагує переваги вільної торгівлі, очікують справедливих валютних курсів.

Реклама:

За останні шість років європейська валюта подорожчала на 65%. Саркозі з самого початку свого президентства намагається переконати Європейський центробанк ослабити валюту.

Того ж вимагає й одне з найбільших об’єднань підприємців "BusinessEurope", що представляє 20 мільйонів компаній ЄС. Вони вважають позначку в 1,4 долара за євро "больовим порогом", проходження якого заважає вигідно експортувати товари.

Однією з причин знецінення долара є зниження облікової ставки Федеральною резервною системою США. Ці заходи разом із виділенням багатомільярдних сум були прийняті ФРС для полегшення міжбанківських позик.

Раніше відомий економіст Джордж Сорос на лекції в Нью-Йорку оголосив, що американці "позичили величезну кількість грошей і тепер до нас прийшов рахунок".

Керівник найбільшого в світі фонду облігацій PIMCO Біл Гросс того ж дня попередив про ризик дефолту з 250 мільярдів доларів ризикованих іпотечних кредитів.

Лєнта.ру

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!